bezár
 

irodalom

2008. 08. 31.
Íróiskolát indít szeptemberben a Magyar Írószövetség
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Színvonalas, alapos, összetett képzést kíván nyújtani a Magyar Írószövetség szeptember végén induló, kétéves Íróiskolája - mondta Menyhért Anna, a tanoda egyik főszervezője.

Fontosnak tartják, hogy a tanulók irodalomtörténeti, irodalomelméleti ismereteket is szerezzenek, megismerkedjenek a fontosabb folyóiratokkal, különböző intézményekkel, a kortárs irodalommal, illetve annak szerzőivel is - hangsúlyozta Menyhért Anna.

Hozzátette: tapasztalatai szerint a fiatalok nem tudják, hogy "hová nyúljanak", hogy mi történik ma az irodalomban, kik és hogyan írnak. Az Íróiskola szervezői és tanárai arra törekszenek, hogy a diákok tisztában legyenek a kortárs irodalom aktuális folyamataival éppúgy, mint a kortárs irodalmat meghatározó hagyományokkal, az irodalom történetével. A háttértudás ugyanis nagyon lényeges ahhoz, hogy a szerző "érvényes" hangot tudjon megütni, ezek az ismeretek az irodalmi élet mindennapjaiban való eligazodáshoz elengedhetetlenek.

Az elméleti tudáson túl természetesen a gyakorlatra is nagy hangsúlyt helyeznek, a hallgatók szemináriumok keretében sajátíthatják el az írói mesterség fogásait. Írásgyakorló feladatok megoldásával derítik ki, hogy ki egy-egy diák melyik műfajban a legjobb, mi áll hozzá a legközelebb, novella, vers, kritika vagy esszé - sorolta a példákat Menyhért Anna, aki maga is tart szemináriumi foglalkozást Mezey Katalin, Nagy Gabriella és L. Simon László mellett.
A írásgyakorlatok elnevezésű alapozó szeminárium kötelező, heti egyszer 2 óra; mellette a hallgatók választhatják még a szerkesztői, kiadói ismereteket és a kortárs magyar irodalomtörténeti gyakorlatot is, szintén heti 2 órában.
Az előadásokon a diákok betekintést nyerhetnek az írói műhelytitkokba; saját élményeiről, az írás folyamatáról például Jókai Anna beszél majd. A 20. századi irodalomtörténet, irodalomelméleti, kultúratudományi alapismeretek mellett a tanulók hallhatnak egyebek mellett az irodalmi folyóiratokról, intézményekről, az irodalmi életről és a 20. század második felének világirodalmáról is Vasy Géza, Turczi István és Háy János előadásában.

A képzés két szakirányon indul: szépirodalmi, valamint kritika-, esszé-, publicisztika-, magazincikk-írói szakirányon. A hallgatók külön vesznek részt a szakirányukhoz tartozó alapozó szemináriumon, az előadásokat pedig együtt hallgatják, és szabadon választanak egyet a választható szemináriumok közül.

A második évben a szépirodalmi szakirányon költői, prózaírói és drámaírói szemináriumokon vehetnek részt a diákok, a másik szakirány hallgatói pedig a kritika- és esszéírás, illetve a publicisztika- és magazincikk-írás közül választhatnak. A szervező kiemelte: a kurzusok mindenki számára nyitottak, várják azokat is, akik írni szeretnének, de nem tudják, hogyan kezdjenek neki, és azokat is, akik már írnak, és szeretnék íráskészségüket fejleszteni, írásaikat másokkal megvitatni.

A kurzus várhatóan szeptember második felében indul majd, a tanfolyam felnőttképzési akkreditációja folyamatban van - mondta Menyhért Anna, hozzátéve, hogy a hallgatók a képzés első, alapozó és második éve után is oklevelet kapnak.

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Recenzió a Természetellenes vadság című líraantológiáról

Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés