bezár
 

irodalom

2008. 09. 19.
A kiadó hozzájárulása nélkül tették közzé a helyesírási szabálygyűjteményt
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Akadémiai Kiadó hozzájárulása nélkül tette közzé egy harmadik fél a helyesírási példatár és szabálygyűjtemény teljes tartalmát az internetes oldalán. Szolgáltatása nem jogszerű - tájékoztatta közleményben a kiadó a sajtót.

A magyar helyesírás szabályai című művet - a Magyar Tudományos Akadémia magyar helyesírási szabályzatát és szótárát - 1832 óta folyamatosan az Akadémiai Kiadó adja ki, mint az MTA kiadója és a kiadási jogok tulajdonosa. Az Akadémiai Kiadó megteszi a jogsértés megszüntetése érdekében a szükséges intézkedéseket - áll a közleményben.

Radván Sándor, a Sprinter Kiadói Csoport vezetője elmondta: meggyőződése szerint nem követtek el jogsértést, mert a www.magyarhelyesiras.hu olvasható anyagot az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) honlapjáról vették le, ahonnan azt "mindenki ingyenesen letöltheti".

Ráadásul ez még csak egy "tesztverzió" - tette hozzá Radván Sándor. Mint elmondta, ők is dolgoztak az anyagon, finomítottak rajta és rátöltötték az ingyenesen látogatható www.magyarhelyesiras.hu honlapra.

Megkapták egyébként az Akadémiai Kiadó levelét, amelyben jogsértéssel vádolják őket, de "nem csatolta a kiadó e levél mellé azt a szerződést, amely bebizonyítaná, hogy egyedüli tulajdonosa a kiadási jogoknak" - hangoztatta Radván Sándor. Azt is hozzátette, hogy "az MTA Nyelvtudományi Intézete is számos esetben az OSZK-ra hivatkozik".

Radván Sándor azt is közölte, hogy amíg nem tisztázódik a vita, addig felfüggesztették honlapjukon a szabálygyűjtemény elérhetőségét, csak a szótár érhető el.

 

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés