bezár
 

építészet

2016. 08. 24.
Elkészült az új orosz ortodox székesegyház Párizsban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elnyerte végső formáját Párizs új ortodox székesegyháza, miután a Szajna-parton az Eiffel-torony közelében található templomra szerdán felkerültek az utolsó arany hagymakupolák.

A márciusban felállított nyolctonnás központi kupola köré, amelynek legmagasabb pontja 37 méteres magasságban található, négy kisebb kupolát húztak fel darukkal. Az arany színt matt felülettel látták el, hogy harmonikusan illeszkedjen a Szajna-parti látképbe.
    

Kilencvenezer arany lapocskát használtak fel a Szentháromság-székesegyház öt hagyományos kupolájának borításához. A Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdeményezésére épült templom hivatalos avatását októberben tartják.
    

Oroszország Nicolas Sarkozy korábbi francia államfő támogatása mellett 2010-ben vásárolta meg a francia államtól a Párizs szívében, az Eiffel-torony és a protestáns amerikai templom között található telket, amelyen korábban a meteorológiai intézet székháza állt.
    

Moszkva pályázatot írt ki, amelyre 110 terv érkezett. A győztes pályaművet, a spanyol állampolgárságú építész, Manuel Nunez Yanowsky vezette orosz-francia építészcsapat által benyújtott tervet Párizs korábbi polgármestere, Bertrand Delanoe esztétikai okokra hivatkozva megvétózta, s végül Jean-Michel Wilmotte francia építész nyerte el a megbízást.
    

Az ortodox templommal egy orosz ortodox kulturális és szellemi központ is felépült. A 4000 négyzetméter alapterületű komplexumban, amelynek építése 2014 júliusban kezdődött, egy kétnyelvű iskola, egy plébánia és az orosz nagykövetség kulturális központja is helyet kap.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés