bezár
 

építészet

2017. 06. 30.
Lezárult a Szent György tér megújítására kiírt építészeti ötletpályázat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lezárult a budavári Szent György tér és Dísz tér megújítására, urbanisztikai-építészeti újrafogalmazására kiírt tervpályázat; a nyílt pályázaton hét pályamunka részesült elismerésben, összesen 22 millió forint értékben.

A budai Várnegyed szívében található terület megújításáról szóló pályamunkákat május 29-én éjfélig adhatták postára a résztvevők - idézte fel az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a Lechner Tudásközpont.
    

Tájékoztatásuk szerint a Miniszterelnökség felhívására a Lechner Tudásközpont által kiírt, azonosító kóddal ellátott anonim ötletpályázat célja az volt, hogy a tervezési szabadság biztosításával felkutassa a Szent György tér és Dísz tér hasznosítására, funkcionális és eszmei megújulásának lehetőségeire megfogalmazható legjobb válaszokat.
    

A díjazott urbanisztikai-építészeti megoldások bírálatánál fontos szempont volt a fenntartható, a várra vonatkozó hosszú távú fejlesztési tervbe illeszthető koncepció. A pályázatoknak az értékőrzés és értékteremtés aspektusa mellett a funkció, a városszerkezetbe illeszkedés, a látvány és az energiahatékonyság követelményeinek is meg kellett felelniük.
    

A világörökségi területen álló, ám a második világháborús és azt követő pusztítások nyomait még ma is magán viselő Szent György tér és Dísz tér hasznosítására kiírt pályázatra 27 pályamű érkezett be, melyből 20 bizonyult érvényesnek.
    

Ezek közül az S-TÉR Kft., az Építész Stúdió Kft., a CET BP. Kft. és a PLANT-Atelier Peter Kis Kft. pályamunkái négymillió forintos, kiemelt megvételben, a Studio Kvarc Kft.; Zilahi Péter, Németh Zoltán és Greksza András, továbbá az Ükös Tamás vezette csoport tervei pedig kétmillió forinttal járó megvételben részesültek.
    

Az S-TÉR Kft. pályaműve a bíráló bizottság értékelése szerint megőrizné a Dísz tér - Szent György tér elkülönülését a jelenleg is meglévő kapcsolatok megtartásával. A Dísz téri foghíj beépítésével, illetve a volt Honvéd Főparancsnokság épületének horizontális és vertikális kiegészítésével, valamint a nyugati térfal létrehozásával egészítené ki, fejezné be a vári épületegyüttest. A kiegészített, illetve újonnan kialakított térfalak között jelentős méretű burkolt felületet alakítana ki, melyben jelezné a Szent Zsigmond-kápolna alaprajzi elhelyezkedését.
    

Az Építész Stúdió Kft. pályázatának jellegzetes gesztusa a volt Honvéd Főparancsnokság épületének elbontása, és helyén egy fás liget létrehozása. A Szent György tér nyugati térfala a korabeli épületek és telekosztás ritmusában végig beépülne: itt jönne létre az Öt Géniusz Háza (öt magyar tájegység sajátosságainak megjelenítése kortárs épületben), a Teleki-palota szinte eredeti állapotát tükröző újraépítése reprezentatív rendezvényházként és a Vizuális Kultúra Háza. A Szent Zsigmond-templom szökőkúttá alakulna, amelynek vízjátéka kirajzolná a megsemmisült épülettömeget. A Szent György téren emlékoszlop létesülne, a Dísz tér parkolóktól megtisztított piac lenne, a Dísz tér 1-2. számú, üres telekre kortárs megfogalmazású kávéház kerülne.
    

A CET BP. Kft. munkája megtartaná a polgárváros és a palotanegyed elkülönülését, szerény toronnyal megjelölve a két negyed határát, innen indítva a nyugati térfal több ütemben létrehozható beépítését. A Dísz téri foghíjtelket beépíteni javasolja, de kiegészíti a volt Honvéd Főparancsnokság épületét is. A Szent György tér léptékére vonatkozóan méretének csökkentésével határozott javaslatokat tesz, és rendezné a királyi palota új főbejáratának kérdését is. Megoldást adna a Szent Zsigmond-kápolna romterületére, valamint a téren tervezi felállítani a névadó szobrát. A reprezentatív tértől méltó távolságban, de nem elkülönítve helyezné el a nagyobb közönséget vonzó létesítményeket. Új elemmel gazdagítaná a vár ezen a helyen funkcióhiányos nyugati oldalát, valamint alatta kiállítótérre, múzeumra tesz javaslatot.
    

A PLANT-Atelier Peter Kis Kft. pályaművének megkülönböztető gondolata a volt Honvéd Főparancsnokság és a Honvédelmi Minisztérium tömbjének áttört, légies felülettel, modern építészeti formában való kezelése. A Dísz tér 1-2. számú telekre új épületet helyezne, nem meghatározott rendeltetéssel. A Dísz téren a parkolókat megszüntetve több zöldfelület jönne létre a közlekedés mai rendjének megtartása mellett.
    

A Studio Kvarc Kft. pályamunkájának egyedi eleme a központi észak-déli gyalogos tengelyt kiemelő sétány- és rámparendszer; Zilahi Péter, Németh Zoltán és Greksza András pályázatának megkülönböztető gondolata a Szent György tér háborús mementóként történő újraértelmezése, míg az Ükös Tamás vezette csoport tervének legerőteljesebb elemeként a bírálók a nyugati térfal tömbjeinek sajátos szabdaltságát emelték ki.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

építészet

Koncepció, kontextus, térbeliség Koncepció, kontextus, térbeliség
3h_3ház a Fugában
építészet

A Budapest Café Csengtuban A Budapest Café Csengtuban
Biasol Építészstúdió (Ausztrália): Budapest Café, Csengtu (Kína)
építészet

A kitettség terei A kitettség terei
Szüts Miklós akvarelljei a Kiscelli Múzeum Templomterében

Más művészeti ágakról

irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés