bezár
 

film

2018. 08. 30.
Tíz film a szolnoki képzőművészeti filmfesztivál európai nagyjátékfilmes versenyprogramjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz film a szolnoki képzőművészeti filmfesztivál európai nagyjátékfilmes versenyprogramjában Európai nagyjátékfilmes szekcióval bővült idén a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál programja: a kategóriában tíz alkotás versenyez az az Alexandre Trauner-díjért, amellyel a filmek látványtervezőinek munkáját ismerik el.

A fesztivált szervező és annak helyet adó szolnoki TISZApART Mozi szerdai közleménye szerint Európa legkülönbözőbb részeiről érkeznek a kiválasztott filmek, amelyek magyarországi premierje - egy kivételével - az október 16. és 21. között zajló szolnoki fesztiválon lesz. A fesztivál szervezőinek törekvése az volt, hogy olyan, látványban gazdag és értékes alkotásokat mutassanak be, amelyek a szakmai közönségen kívül méltán számíthatnak a szélesebb nézői rétegek érdeklődésére is.

Elsősorban történelmi témájú, kosztümös filmekkel találkozhatnak a nézők a játékfilmes bemutatókon. Szerepel a versenyprogramban a Marx fiatalkoráról szóló Az ifjú Karl Marx című francia-belga-német produkció, valamint két cseh politikai dráma, a Milada Horáková csehszlovák politikusnőről szóló Milada és a Jan Masaryk, csehszlovák diplomata és külügyminiszter életébe betekintést nyújtó Masaryk.

Egy 1950-es évekbeli madridi filmforgatás történetét meséli el Penélope Cruz főszereplésével a Spanyolország királynője, amely részben Magyarországon forgott. Az 1700-a évekbe viszi vissza a nézőket a Királyi játszmák című francia történelmi film, és Mária Terézia korát idézi a Mademoiselle Paradis című osztrák-német alkotás, amelynek látványtervezője a Bregenzi Ünnepi Játékok kosztümjeit és díszéleteit is tervező Katharina Wöppermann. 

HIRDETÉS

banner

A versenyprogramban szerepel továbbá Szász Attila Örök tél című, málenkij robotról szóló filmje, Jeles András új munkája, A rossz árnyék, a tavalyi Cinefesten a FIPRESCI díjával jutalmazott Radu Jude román rendező Megsebzett szívek című alkotása, valamint Rainer Sarnet November című filmje, Észtország idei nevezése az idegen nyelvű filmek Oscar-díjára.

A szakmájában világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tisztelgő fesztivál új versenykategóriájának díjazottjairól egy háromtagú zsűri dönt majd: Allan Starski, a Schindler listája Oscar-díjas látványtervezője, Didier Naert francia látványtervező és Rajk László, aki többek között a Saul fia látványtervezője is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kettős interjú a Békeidő rendezőjével, Hajdu Szabolccsal és a film egyik meghatározó szereplőjével, Wrochna Fannival
Interjú Csepeli Eszter operatőrrel önismeretről, fejlődési folyamatról és meghatározó pillanatokról
Phoebe Waller-Bridge író-producer-színésznő pályaképe
Gyöngyössy Bence: A feltaláló

Más művészeti ágakról

irodalom

Unorthodox, avagy az egyetlen helyes út? Unorthodox, avagy az egyetlen helyes út?
Deborah Feldman: Unorthodox – a másik út (Libri, 2020)
Színház a karanténból: Milo Rau LENIN című előadásáról
Gyermekkönyv-illusztráció kiállítás online a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria oldalán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés