bezár
 

film

2018. 10. 30.
Ingyen nézhető a vidéki 1956-os történetet elmesélő ifjúsági film, az Uchebnik
Csicskár Dávid és Fazekas Máté műve
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Az 1956-os forradalom és szabadságharcnak általában a budapesti eseményeit dolgozzák fel filmen, azonban Csicskár Dávid és Fazekas Máté szakítottak ezzel a hagyománnyal, és Uchebnik című történelmi kisjátékfilmükben a vidék forradalmát mutatják be iskolás kamaszok szemszögéből. A több hazai és nemzetközi filmfesztivált is megjárt 2016-os film mostantól online is megtekinthető.

Az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak nemrég volt a 62. évfordulója, és az ilyen jeles alkalmakkor számos film segíthet bennünket abban, hogy emlékezzünk az utcákon tüntető, harcoló hősökre, akik mertek dacolni a diktatúrával és a Birodalommal, rést ütve így a szocialista tábor valóságán. Ötvenhatot jellemzően a budapesti eseményekkel azonosítjuk, pedig a forradalom és szabadságharc jelentősége éppen abban áll, hogy az egész országra hatással volt, és a többi magyar nagyváros (Debrecen, Mosonmagyaróvár, Salgótarján stb.) mellett vidéken is nemet mondtak az emberek a terrorra. Sajnálatos, hogy a vidéki forradalom csak nagyon kevés filmen jelenik meg, Kósa Ferenc Tízezer napja vagy Fábri Zoltán Húsz órája a legismertebb példák. Ezen kívánt változtatni Csicskár Dávid és Fazekas Máté, akik az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készítették el Uchebnik című ifjúsági kisjátékfilmjüket, mely egy egyszerű, szívhez szóló vidéki történeten keresztül mutatja be '56 dicsőségét és tragédiáját. A jó néhány hazai és nemzetközi filmfesztivált megjárt történelmi dráma az alkotók jóvoltából most nemcsak tévében, de online is megtekinthetővé vált!

Az Uchebnik főszereplői egyszerű általános iskolás diákok, akiknek ha akarják, ha nem, oroszt kell tanulniuk. Bence is gyűlöli ezt a nyelvet, így nagyon örül, mikor egyik nap megszakítja az órát az igazgató, a vörös csillagos címer helyett Kossuth-címert rak ki a falra, és közli, hogy többé nem kell oroszt tanulni. Bence nem sokat fog fel a dologból, csak azt látja, hogy az iskola menő lázadója, Áron elégeti a könyveket. Mivel a kamaszfiú be akar vágódni az idősebb Áronnál, ezért ő is részt vesz a könyvégetésen, ami miatt a nagyfiú felfigyel rá. A fiúk pechére azonban hamarosan újra megszakítja az órát a bevert arcú igazgató, és közli, hogy akinek nincs orosz könyve, az nagyon meg fogja járni, és a könyvégetőket ki fogják hallgatni. Így Áronnak szüksége van egy alibire, ezért kihasználja Bence rajongását, hogy orosz könyvhöz juthasson. A lelkes Bencének hamarosan rá kell jönnie, hogy miként a nagypolitika a kisembereket, úgy a menő srác is csak kihasználja őt.

Az Uchebnik, ha vannak is kisebb hibái, összességében mégis remekül megragadja 1956 hangulatát, a győztes forradalom utáni szabadságeufóriát, a terrortól mentes idilli hétköznapokat, majd a csalódottságot, a felelősségre vonás rémületét és a teljes kiábrándulást. A kisjátékfilm az NMHH támogatásával készült, szerepelt a Magyar Filmhéten és a Friss Húson is, Montréalban pedig elismerésben részesült. A teljes film megtekinthető a Vimeón ezen a linken.

 

Uchebnik, színes, magyar ifjúsági film, 19 perc, 2016. Rendezte: Csicskár Dávid. Írta: Csicskár Dávid, Fazekas Máté. Operatőr: Dévényi Zoltán. Zene: Érsek Lajos. Szereplők: Cservák Zoltán (Bence), Gillich Koppány (Áron), Barta Ágnes (Tanárnő), Horváth Lajos Ottó (Igazgató). Korhatár: 12 éven aluliak számára a megtekintés szülői felügyelet mellett ajánlott!

A cikkben szereplő képek az Uchebnik Facebook-oldaláról származnak.

nyomtat

Szerzők

-- Benke Attila --

Benke Attila az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett 2012-ben filmtudomány mesterszakon, ugyanitt 2016-ig a Filozófiatudományi Doktori Iskola Film-, média- és kultúraelmélet programjának hallgatója volt. Jelenleg filmkritikusként, újságíróként, szerkesztőként tevékenykedik számos kulturális folyóiratnál és portálnál, valamint filmes műfajelméleti kutatást végez, és magyar filmtörténettel is foglalkozik.


További írások a rovatból

Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés