bezár
 

irodalom

2018. 11. 16.
Ida Vitale uruguayi költő a spanyol Cervantes-díj idei nyertese
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ida Vitale uruguayi költő a spanyol Cervantes-díj idei nyertese Ida Vitale uruguayi költő nyerte el idén a spanyol nyelvű irodalom legjelentősebb elismerésének számító Cervantes-díjat - jelentette be José Guirao spanyol kulturális miniszter csütörtökön Madridban.

A zsűri indoklásában a spanyol nyelvű költészet egyik legkimagaslóbb és elismertebb alakjának nevezte Ida Vitalét, aki "egyszerre univerzális és személyes". Költői nyelvezetét méltatta és költők generációnak számára alapvető referenciának nevezte.
Ida Vitale életét arra tette fel, hogy a költészet mindenkié legyen.
Az esszencialista költészetet képviselő szerző 1973-ig, ötvenéves koráig irodalmat tanított, miközben több neves monteviedói irodalmi lapot is irányított. Versei mellett irodalmi tanulmányokat, kritikákat, műfordításokat is publikált.
1974-ben az uruguayi katonai diktatúra elől Mexikóba emigrált családjával, ahonnan egy évtizeddel később tért vissza szülőhazájába. 1989 és 2016 az Egyesült Államokban élt.
A 125 ezer euróval (39 millió forinttal) járó Cervantes-díjjal tavaly a nicaraguai Sergio Ramírez író-politikust jutalmazták. 
Vitale kitüntetésével ebben az évben megszegték azt az íratlan szabályt, hogy egyik évben spanyol, másik évben dél-amerikai szerzőt díjaznak.
A spanyol kulturális minisztérium jövő tavasszal adja át a kitüntetést Alcalá de Henaresben, Cervantes szülővárosában az író születésének évfordulóján, április 23-án a spanyol királyi pár jelenlétében.

A kép forrása a költő Facebook-oldala.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

irodalom

Fejnehéz éjszakák Fejnehéz éjszakák
André Aciman: Nyolc fehér éjszaka. Ford.: Rácz Judit. Athenaeum Kiadó, 2018.
irodalom

A Hazudós könyv A Hazudós könyv
Könyvbemutató
irodalom

Se férfi, se nő, se kutya, se macska Se férfi, se nő, se kutya, se macska
Női szerzők, női témák a kortárs európai irodalomban - 2019. április 27.

Más művészeti ágakról

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
About Me – a hetedik lemez


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés