bezár
 

zene

2009. 05. 08.
Járvány a Kölni Operában
Botrányos Sámson és Delila-rendezés Kölnben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem a sertésinfluenza, hanem Tilman Knabe brutális Sámson és Delila-rendezése miatt jelentettek beteget a Kölni Operaház énekesei. A május másodikára tervezett bemutatót végül mégsem a kóristák sztrájkja, hanem a Delila szerepébe beugró Ursula Hesse váratlan betegsége miatt halasztották el egy héttel.

A nyers erőszakot színpadra állító rendezés miatt néhány héttel ezelőtt a 64 tagú kórus harmada bedobta a törülközöt, és a címszerepre szerződtetett izraeli származású mezzoszoprán,Dalia Schaechter, valamint a főpap szerepét éneklő Samuel Youn és Ulrich Hielscher is lemondta a szereplést.
 

prae.hu

Johannes Wunderlich, a Kölni Opera szóvivője viszont védelmébe vette Tilman Knabe rendezői koncepcióját, és csodálkozását fejezte ki az énekesek tiltakozása felett. Mint utalt rá, Düsseldorfban egy nemrégiben bemutatott Macbeth-rendezésben "még ürülékkel is dobálóztak", amihez képest Knabe ötletei visszafogottnak mondhatók. Wunderlich továbbá rámutatott, az operaházak közönsége sok mindenhez nem szokott még hozzá.
 

Camille Saint-Saëns Sámson és Delila című operáját 1877-ben mutatták be. A szövegkönyv a Bibliából ismert, zsidók és filiszteusok között zajló polgárháborús történeten alapul. A librettót Voltaire eredetileg Rameau-nak szánt tragédie lyrique-jéből Ferdinand Lemaire írta. A történet szerint Sámson beleszeret a szép filiszteus lányba, Delilába. A lány azonban elárulja, és amikor levágja a zsidó hős haját, elveszti hatalmas erejét, s könnyűszerrel fogjul ejtik a filiszteusok. Ám a megvakított és megalázott Sámson még háromezer filiszteussal végez, mielőtt legyőzik. A Saloméhoz hasonló, erotikus és erőszakos történeten még egyet csavart Tilman Knabe rendező, amikor a sztorit modern Közel-keleti környezetbe helyezte át, és gépfegyverekkel vívott csatajeleneteket, tömeges megerőszakolást, s literszám folyó művért álmodott a színpadra.
 

A május másodikára tervezett bemutatót az sodorta kis híján veszélybe, hogy az énekkarra rendkívül fontos, az antik görög tragédiák kórusához hasonló szerep hárul Saint-Saëns operájában. A tömeges megbetegedések miatt azonban úgy tűnt, a kölni énekkar nem lesz bevethető állapotban. Enrico Delamboye, a produkció karmestere a kialakult helyzetre reagálva kétségbe vonta, érdemes-e egyáltalán ragaszkodni a bemutatóhoz, amennyiben a nagyszámú hiányzó a művészi színvonalat veszélyezteti. Delamboye ennek ellenére – a bemutató lemondásával járó hatalmas anyagi veszteségek miatt aggódó kölni operaházi vezetőkkel folytatott hosszas egyeztetés után – maradt a karmesteri pulpituson, és a hirtelenjében szerződtetett új szólistákkal megtartott főpróba is rendben lezajlott.
 

Az indulatokat kiváltó produkció hétvégi bemutatóját mégis elhalasztotta a Kölni Opera. A sors fintora, hogy a Delila szerepére Schaecher helyett beugró Ursula Hesse von der Steinen hirtelen megbetegedése miatt kényszerültek a premiert egy héttel későbbre, május 9-ére áttenni. Hesse váratlan betegsége mindenesetre a híradások szerint nincs összefüggésben Tilman Knabe provokatív rendezői koncepciójával.

 

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés