bezár
 

építészet

2019. 04. 25.
Szecessziós séta Lipótvárosban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2019. május 11-én debütál a Beyond Budapest legújabb városi sétája Szecessziós séta Lipótvárosban címmel. A túra során a résztvevők megismerik a szecessziós stílusirányzat kialakulásának történetét és ellátogatnak olyan ikonikus szecessziós épületekhez, mint az egykori Posta-takarékpénztár, a Gresham Palota, vagy a Bedő-ház.

A Beyond Budapest Sightseeing csapata több, mint 10 éve vezet szocio-kulturális városnéző sétákat Budapesten. Kezdetben elsősorban a Nyolcadik kerületben kalauzolták az érdeklődőket, de egy ideje már a város más területei felé is kikacsintgatnak, különösen a Belváros és Óbuda irányába. 

Forrás: beyondbudapest.hu

A séta során elmélyedhetünk a szecesszió világában és jobban megismerhetjük, mitől is tűnhetett olyan fejre állítottnak és nyakatekertnek ez a művészeti irányzat. A séta alkalmával megnézhetük a stílus ikonikus lipótvárosi épületeit és megtudjatjuk milyen érdekességek fűződnek hozzájuk és alkotóikhoz, mint például azt, hogy mi az a bajuszfogó bögre, vagy azt, hogy mi köze a szecesszióhoz egy XII. századi iráni szőnyegnek.

Forrás: beyondbudapest.hu
A május 11-én debütáló sétán öt ikonikus szecessziós épülethez látogathatunk el. A séta első állomása a Gresham Palota, amely a századfordulón a pesti társadalmi és üzleti élet középpontjának számított. A palota a Gresham Életbiztosító Társaság székházaként épült, de számos egyéb üzleti vállalkozás is működött benne, valamint vagyonos polgárok, arisztokraták, és művészek lakták. A túra során fény derül az épület történelmi sorsára, megtudjuk, miként hasznosították az épületet a II. világháború idején, illetve, hogy melyik híres színésznőnek szolgált otthonául, és végül hogyan vált a mai Budapest egyik legdrágább  ötcsillagos szállodájává.

Forrás: beyondbudapest.hu
Az egykori Posta-takarékpénztár épületénél megismerik a résztvevők, hogy hány különböző állatmotívum díszíti a ma Magyar Államkincstárként működő épület tetejét, honnan ered a bikafej motívuma és miért nem kapott Lechner Ödön ezt követően további állami megbízást, emellett ellátogathatunk a Aulich utcában található Walkó-házhoz, illetve a Magyar Külkereskedelmi Bank épületéhez.

Forrás: beyondbudapest.hu
A séta végén a Vidor Emil tervezte Bedő-Háznál, más néven a Magyar Szecesszió Házánál ismét találkozhatnak a résztvevők a szecesszió egyik legikonikusabb motívumával, a pávával, amely az öröklét szimbóluma, és amelyet egy XII. századi iráni szőnyegről kölcsönzött először William Morris, az angol polihisztor, akinek a szecessziós irányzat megszületését köszönhetjük. 

További információ és regisztráció a sétákra: beyondbudapest.hu

Négyzetes kép forrása: jegy.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

A Magyar Zene Háza nyerte el a „Világ Legjobb Zenei Célú Fejlesztése” díjat
Az amerikai Music Cities Awards a legjobbnak minősítette a készülő épületet
építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
építészet

A modernizmus és a múlt illúziója A modernizmus és a múlt illúziója
Építészeti körtúra az ezerarcú Barcelonában
építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott

Más művészeti ágakról

irodalom

Élőnek tűnő, döglött rombuszhal Élőnek tűnő, döglött rombuszhal
Linda Boström Knausgard, Isten hozott Amerikában, Jaffa Kiadó, 2020.
Barátság a négy fal között – POKET-Amigos kötetbemutató
irodalom

Csak mozgásként értelmezhető Csak mozgásként értelmezhető
Beszélgetés a nappaliban Tompa Andreával, 2. rész
A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál programjából


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés