bezár
 

építészet

2019. 04. 25.
Szecessziós séta Lipótvárosban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2019. május 11-én debütál a Beyond Budapest legújabb városi sétája Szecessziós séta Lipótvárosban címmel. A túra során a résztvevők megismerik a szecessziós stílusirányzat kialakulásának történetét és ellátogatnak olyan ikonikus szecessziós épületekhez, mint az egykori Posta-takarékpénztár, a Gresham Palota, vagy a Bedő-ház.

A Beyond Budapest Sightseeing csapata több, mint 10 éve vezet szocio-kulturális városnéző sétákat Budapesten. Kezdetben elsősorban a Nyolcadik kerületben kalauzolták az érdeklődőket, de egy ideje már a város más területei felé is kikacsintgatnak, különösen a Belváros és Óbuda irányába. 

Forrás: beyondbudapest.hu

A séta során elmélyedhetünk a szecesszió világában és jobban megismerhetjük, mitől is tűnhetett olyan fejre állítottnak és nyakatekertnek ez a művészeti irányzat. A séta alkalmával megnézhetük a stílus ikonikus lipótvárosi épületeit és megtudjatjuk milyen érdekességek fűződnek hozzájuk és alkotóikhoz, mint például azt, hogy mi az a bajuszfogó bögre, vagy azt, hogy mi köze a szecesszióhoz egy XII. századi iráni szőnyegnek.

Forrás: beyondbudapest.hu
A május 11-én debütáló sétán öt ikonikus szecessziós épülethez látogathatunk el. A séta első állomása a Gresham Palota, amely a századfordulón a pesti társadalmi és üzleti élet középpontjának számított. A palota a Gresham Életbiztosító Társaság székházaként épült, de számos egyéb üzleti vállalkozás is működött benne, valamint vagyonos polgárok, arisztokraták, és művészek lakták. A túra során fény derül az épület történelmi sorsára, megtudjuk, miként hasznosították az épületet a II. világháború idején, illetve, hogy melyik híres színésznőnek szolgált otthonául, és végül hogyan vált a mai Budapest egyik legdrágább  ötcsillagos szállodájává.

Forrás: beyondbudapest.hu
Az egykori Posta-takarékpénztár épületénél megismerik a résztvevők, hogy hány különböző állatmotívum díszíti a ma Magyar Államkincstárként működő épület tetejét, honnan ered a bikafej motívuma és miért nem kapott Lechner Ödön ezt követően további állami megbízást, emellett ellátogathatunk a Aulich utcában található Walkó-házhoz, illetve a Magyar Külkereskedelmi Bank épületéhez.

Forrás: beyondbudapest.hu
A séta végén a Vidor Emil tervezte Bedő-Háznál, más néven a Magyar Szecesszió Házánál ismét találkozhatnak a résztvevők a szecesszió egyik legikonikusabb motívumával, a pávával, amely az öröklét szimbóluma, és amelyet egy XII. századi iráni szőnyegről kölcsönzött először William Morris, az angol polihisztor, akinek a szecessziós irányzat megszületését köszönhetjük. 

További információ és regisztráció a sétákra: beyondbudapest.hu

Négyzetes kép forrása: jegy.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

Nagy vágyak földje Nagy vágyak földje
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Káli Könyv. Ivon Kiadó, 2015. 467 oldal.
építészet

Így fedezd fel az épületeket díszítő geometriát! Így fedezd fel az épületeket díszítő geometriát!
Különutak - Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció

Más művészeti ágakról

A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés