bezár
 

színház

2019. 05. 08.
Krézi, Fizikai színházi vizsgálat
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Krézi, Fizikai színházi vizsgálat 2019. május 28-án 19.30 órakor Krézi - fizikai színházi vizsgálat címmel látható a Werk Akadémia színházi menedzser képzés hallgatóinak vizsgaelőadása a Stúdió K-ban. Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója című ismeretlen orvosi tanulmánya nyomán Szajbély Mihály sajtó alá rendezett és nyomtatásban megjelent írását felhasználva a szövegkönyvet írta: Sipos Vera és Soós Attila. Irodalmi konzultáns: Balassa Eszter.

Csáth Géza halálának 100. évfordulóján idegorvosi munkájának legjelentősebb alkotásából készül előadás Krézi címmel. Az Egy elmebeteg nő naplója részletes és színes pszichoanalízis, amely egy zseniális írói képességgel rendelkező beteg feljegyzésein, valamint az orvosához írt levelein keresztül enged betekintést egy paranoiás elme kórképébe.

Szkéné színház

„Számomra izgalmas azt a kort látnom, amelyben a napló íródik: a XX. század legeleje. Mindenki kísérletezik. Minden képlékeny. Freud követők. Jung követők. Nagy felfedezéseket remélő és megtevő kutatók ádáz időszaka. Másrészről abban a korban egyedülálló nőnek lenni egészen mást jelentett, mint ma. Izgalmas belehelyezkedni nézőként annak a kornak a társadalmi elvárásaiba, a női szerep minőségébe és követelményeibe, azokba a tabu helyzetekbe, amelyeket az akkori kor embere tabuknak fogott fel. Nekem a legfontosabb volt az eredeti mű specialitását illetően, hogy a fő kommunikáció egy belső lénnyel zajlik, aki rendkívüli erejével szép lassan felemészti G. kisasszonyt. Másrészről a nő a belső lénnyel való kommunikációjának hitelesítése céljából csodálatos teóriákat vázolt föl, különleges és gyermeki téveszméket, melyek a technikát, a csillagászatot, valamint a vallás- és orvostudományt is segítségül hívják. Szívbe markoló szöveg.” - fogalmazott a darab rendezője Soós Attila.

„A szöveg olvasásakor és feldolgozásakor a legerősebb gondolatom az volt, hogy G. kisasszony 2019- ben valószínűleg nem lenne bezárva az elmeosztályra. Járna pszichiátriára, talán be is feküdne időszakosan, de közöttünk élne, s nem csak az orvostudomány fejlődése miatt, hanem amiatt, hogy mi is szabadon vagyunk, mi, hétköznapi őrültek. Felismertem, hogy milyen kevés választ el attól valakit, hogy már ‘betegnek’ tituláljuk, s hányan küzdjük végig ‘ elmebetegen’ az életünket.” - mondta Sipos Vera színésznő.

Sipos Vera - a fotót Papp Endre készítette.

A Werk Akadémián több éve folyik művészeti menedzser képzés, amelynek a színházi menedzser szakirányán a végzős hallgatók vizsgafeladata egy előadás teljes megszervezése. Az idén végző osztály vizsgáján a szavak helyett a test kifejezőeszközeire kerül a hangsúly, a mozdulatkora, és a bennük megmutatkozó érzelmekre.

Bemutató: 2019. május 28. kedd, 19.30, Stúdió K. (1092 Budapest, Ráday u. 32.).

További információ az esemény Facebook oldalán érhető el. Jegyvásárlásra a jegy.hu oldalon van lehetőség

A fotót Papp Endre készítette.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
színház

A végtelenből kihasítva A végtelenből kihasítva
Évadvisszatekintő: Hegymegi Máté Woyzeckje a Szkénében
színház

Tarr Béla utolsó utáni szava Tarr Béla utolsó utáni szava
Missing People (Hiányzó emberek) Tarr Béla mozgó csendélete a Bécsi Ünnepi Heteken

Más művészeti ágakról

Margó fesztivál, 2019 – Ők is boldogan éltek? A férfiváltozat
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés