bezár
 

színház

2019. 05. 16.
Öt bemutatót tart az idei jubileumi szezonban a Szentendrei Teátrum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt bemutatót tart az idei jubileumi szezonban a Szentendrei Teátrum Öt bemutatót tart az idei nyári szezonban a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötven éves fennállását. 

Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum vezetője a programot bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón felidézte, hogy a teátrum 1969-ben fiatal színészhallgatók ötlete nyomán alakult. Hozzátette, hogy a jubileumi évad alkalmából színháztörténeti kutatást indítottak az elmúlt 50 év történetéről.

Szkéné színház

Elmondta, hogy az új évadban kiemelt szerepet kapnak a Friss program előadásai, lesz operagála, és a teátrum fennállása óta először együttműködnek az Ételt az Életért Alapítvánnyal is.

Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere kiemelte, hogy a teátrum az elmúlt ötven év alatt a szentendrei identitás részévé vált, beépült a város szövetébe. A szabadtéri előadások a város négy-öt helyszínén zajlanak, ott, ahol az emberek a mindennapi életüket élik - tette hozzá.

Az idei évad háziasszonya Gubik Petra, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) végzős hallgatója lesz, aki A hentes lánya című zenés monodrámában is feltűnik majd. Az ősbemutató rendezője Szokol Judit, az SZFE frissen végzett hallgatója, aki színpadra állítja Molnár Ferenc klasszikusát, a Liliomot is. Szokol Judit elmondta, hogy A hentes lánya történetében - amely Jurás Jenő Ne szakítson félbe című monodrámájából építkezik - a főszereplőnek megkérik a kezét, de túl kicsi rá a gyűrű, és innentől indulnak a bonyodalmak. Gubik Petra kiemelte, hogy egyedülálló feladat volt számára ez a "monomusical", amelyben kortárs populáris dalokat hallhat a közönség.

Az évad Dan Gordon Becéző szavak című darabjával veszi kezdetét. Az Orlai Produkciós Irodával közös előadás bemutatója július 5-én lesz Szentendrén. A produkcióban színpadra lép Hernádi Judit, Péter Kata, Gyabronka József, Horváth Illés és Cseh Judit, a rendező Kocsis Gergő.

Vadász Dániel, a Co-Opera igazgatója elmondta, hogy három évvel ezelőtt indult útjára az egyedülálló együttműködés, amelynek keretében vidéki színházak közösen visznek színre operákat. Mint mondta, idén nyáron magyar és külföldi előadók részvételével operagálát tartanak Mozart, Puccini, Verdi és Rossini darabjaiból. Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar Dinyés Dániel vezényletével.

Timár András színháztörténész, a Teátrum 50 kutatási projekt vezetője elmondta, hogy két éve kapta meg a felkérést a teátrum történetének kutatására. Elmondta, hogy  többek között az Országos Széchényi Könyvtárból, a Petőfi Irodalmi Múzeumból és a  Ferenczy Múzeumból gyűjtöttek össze anyagokat. Mint fogalmazott, céljuk, hogy "olyan színháztörténeteket hozzanak létre, amelyek minél többet megmutatnak az elmúlt ötven évből", több interjút is készítettek azokkal, akik az elmúlt ötven év során a teátrum munkájában részt vettek.

A Szentendrei Teátrum idei műsorában szerepel még Balázs Ágnes Petőfi-játék című zenés darabjának ősbemutatója, amelyet augusztus elején tartanak. Szentendrén vendégeskedik a Sztalker csoport is: Vecsei H. Miklós új fordításában, Vízkereszt, vagy igazából mindegy címmel állítja színpadra ifj. Vidnyánszky Attila Shakespeare vígjátékát. A Friss program vendégelőadása lesz még a kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar III. évfolyamának vizsgaelőadása, Hamvas Béla Ördöngösök című művének színpadi adaptációja, valamint Szabó Kimmel Tamás Széttépve című koncertszínházi előadása is várja az érdeklődőket.

Fotó: szentendreiteatrum.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Vági Bencével az újcirkusz formáiról, az alkotóművészek sokszínűségéről, a fiatalok lehetőségeiről
színház

Találkozás a szabadsággal Találkozás a szabadsággal
A szökés a Vígszínházban – egy téma továbbélésének lehetőségei
színház

8in1 élmény 8in1 élmény
Textúra a Szépművészeti Múzeumban
Interjú Láng Annamária színművésszel a külföldi színjátszásról, rendezőkről, idegen nyelvekről

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Enyedi Ildikóval a januári Hadik Brunch-on
(Utóhang egy kerekasztal-beszélgetéshez)
Tom Hooper: Macskák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés