bezár
 

színház

2019. 07. 07.
Megvannak az Armel győztesei
Armel Opera Festival 2019
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Armel Opera Festival 12 évvel ezelőtti alapításakor merész feladatra vállalkozott.  Célja egy olyan operaritkaságokat és legfőképp kortárs műveket bemutató nemzetközi operaesemény létrehozása volt, amelyben ötvözni tud egy – szintén nemzetközi – tehetségkutató versenyt operaénekesek számára.

A fesztivál idén is öt produkcióval várta a kalandvágyó opera- és színházrajongókat Izlandról, Belgiumból, Ecuadorból és Magyarországról július 2. és július 6. között Budapesten a Müpába és Bécsben a MuTh Színházba. 

Szkéné színház

Ahogy minden évben, idén is nemzetközi zsűri figyelte és értékelte a bemutatott előadásokat, valamint a versenyszerepekben fellépő operaénekesek előadói teljesítményét.

A szakmai zsűri tagjai:

BERNARD  FAIVRE D'ARCIER, az Avignoni Fesztivál volt elnöke, a Lyoni Biennalé igazgatóhelyettese, a Carolyn Carlson Company elnöke – Franciaország.

JOSE CORREIA, az ARTE és az ARTE CONCERT  programigazgatója - Franciaország, Párizs

JULIA DESBRUSLAIS, a London Mozart Players igazgatója – Egyesült Királyság, London

JOEL FRAM, Nemzetközi zenei hangmérnök, karmester – Egyesült Államok

DAVID SULKIN, OBE,  a Brit Országos Opera Stúdió Művészetfejleszési igazgatója -  London

VAJDA GERGELY,   a Huntsville Symphony zeneigazgatója, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó vendégkarmestere, az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány programigazgatója, az Armel Opera Festival művészeti vezetője - Budapest/Hutsville

 

A zsűri elnöke:

HENRY LITTLE, az Opera RARA vezérigazgatója, a  Nemzeti Opera Koordinációs Bizottság elnöke -  London.

 

A döntés ismét nehéz feladatot rótt a zsűrire, hiszen szerepeket/alakításokat épp úgy nehéz összemérni, ahogy a legkülönfélébb kortárs és klasszikus  különlegességeket is.

A nyitóelődás július 2-án az Izlandi Operaház produkciója, Daníel Bjarnason: Brothers című kortárs operája volt Kasper Holten rendezésében a MÜPA Fesztiválszínházban.

A második napon a Muziktheater Transparant (Belgium) produkcióját,  Janáček - Ivo van Hove - Annelies Van Parys: Egy eltűnt férfi naplója című előadást láthatta a közönség Ivo van Hove rendezésében a Müpában.

A harmadik és negyedik napon Bécsben két magyar produkciót mutatott be az Armel: Szabó Máté rendezésében egy izgalmas Figaró házassága előadást a Győri Nemzeti Színház Szimfonikus Zenekarának kíséretében, Medveczky Ádám vezényletével,  a negyedik estén  pedig Dargay Marcell-Horváth Csaba:  El valahová című előadásának ősbemutatóját láthatta a MuTh Színház közönsége a Forte Társulat művészeinek közreműködésével, Horváth Csaba rendezésében. 

A zárónapon, július 6-án a MÜPÁban  egy távoli ország társulatának előadásában Mozart remekműve, a Don Giovanni került bemutatásra  Alföldi Róbert formabontó rendezésében. Az előadást az Ecuadori-Magyar Művészeti Alapítvány és az Armel Opera Festival koprodukciója.  A budapesti előadáson a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor vezényelte.  Ebben a darabban mutatkozott be  az a három kitűnő énekes, akik a múlt évben az Armel Operaversenyen kapták meg a  szerepeiket. KATHARINE DAIN - Donna Anna, RICARDO PANELA - Leporello, MARK VAN ARSDALE - Don Ottavio.

 

DÍJAZOTTAK

 

LEGJOBB PRODUKCIÓ

Janáček - Ivo van Hove - Annelies Van Parys: Egy eltűnt férfi naplója

Muziktheater Transparant (Belgium)

Rendező: Ivo van Hove

A díjat Henry Little, a zsűri elnöke adta át.

 

LEGJOBB ELŐADÓ 

RICARDO PANELA - Leporello

Mozart: Don Giovanni

A MusArtEH (Ecuador) és az Armel Opera Festival közös produkciója

Rendező: Alföldi Róbert

A díjat a London Mozart Players igazgatója, Julia Desbruslais  adta át.

 

ARTE KÖZÖNSÉGDÍJ

Az ARTE Concert csatornán leadott szavazatok alapján

Mozart: Don Giovanni

Rendező: Alföldi Róbert

A díjat  Bernard Faivre D’Arcier adta át.

 

KÜLÖNDÍJ:

a Mozart: Don Giovanni című előadás léterhozásáért az opera műfajának népszerűsítéséért Ecuadorban. Ennek a vállalásnak történelmi jelentőségét ismerte el a díjjal a zsűri.

A díjat Xavier Rivadeneira, az Ecuadori-Magyar Művészeti Alapítvány elnöke vette át a zsűri elnökétől.

 

Köszönjük a 2019-es Armel Opera Festival társulatainak az izgalmas és különleges előadásokat, köszönjük a közönség óriási érdeklődését és szeretetét,  köszönjük a zsűri munkáját, és szeretettel gratulálunk a díjazottaknak!

 

 

 

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Érinthetetlenek Érinthetetlenek
Opera a karanténból: Stanisław Moniuszko Paria című műve a poznani Teatr Wielki előadásában
színház

Érzelmeink labirintusában Érzelmeink labirintusában
A Tévedések vígjátéka a gyulai Tószínpadon
színház

Shakespeare járvány idején Shakespeare járvány idején
Gyulai Shakespeare Fesztivál 2020
színház

Színház a koronav közepén (2) Színház a koronav közepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*

Más művészeti ágakról

irodalom

Kiút a közönyből Kiút a közönyből
Anne Cathrine Bomann: Agathe, fordította Petrikovics Edit, Jelenkor Kiadó, 2019
Rodrigo Sorogoyen – Leticia Dolera – Carlos Marques-Marcet – Elena Martín – Paula Ortiz: Otthon
Spike Lee: Az 5 bajtárs
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés