bezár
 

irodalom

2009. 05. 18.
Open Jakab a Nyitott Műhelyben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Leiter Jakab emlékére, a fordítók és a közönség nagyobb örömére, a tavalyi nagy sikerű Első Műfordítói Open után a fordítók idén is szóhoz jutnak 2009. május 28-án a Nyitott Műhelyben, 20 órától. A szervezők várnak mindenkit, aki rég elfeledett vagy soha föl sem fedezett szerzőt, eddig még nem publikált, érdekes szöveget talált; illetve aki szeretne fordítóként bemutatkozni.
A felolvasáson bárki bármilyen szöveggel részt vehet. Csupán terjedelmi megkötésünk van: a felolvasandó szöveg nem lehet hosszabb 6 percnél. A felolvasott szövegeket ad hoc zsüri értékeli, értékes könyvjutalmak várhatók!

Jelentkezni május 27-én éjfélig Nádori Lídiánál, a nadori.lidia@gmail.com címen, vagy személyesen legkésőbb május 28-án 19.30-ig lehet.

A belépés díjtalan – a fellépőket azonban könyvjutalmakkal honorálják!

A "Leiterjakab" kifejezés Ágai Adolf újságírói baklövéséből ered, és azóta minden olyan félrefordítás elnevezése, ami nem csupán a fordító rossz nyelvtudásának, hanem más ismeretek hiányának is köszönhető. A 20. század elején a magyar sajtó beszámolt Felix Nadar francia léghajós útjainak egyikéről. A cikk szerint a léghajó utasai ezt kiáltották: „Fel, fel: oly magasra akarunk szállani, mint Leiter Jakab." Lábjegyzet gyanánt pedig Ágai Adolf, a jeles humorista és lapszerkesztő azt állította, hogy Leiter Jakab híres léghajós volt. Értesüléseit egy német lapból vette, ott találta a mondatot, melyben a „Jakobs Leiter" kifejezés szerepel, és valójában nem személynév (Leiter Jakab), hanem a bibliai Jákob lajtorjáját jelenti.
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés