bezár
 

zene

2019. 09. 25.
Szépség és Méltóság
Weber szépséges és Bruckner méltóságos világába kalauzolja a közönséget idei első koncertjén Bogányi Tibor a világhírű Várjon Dénes zongoraművésszel a Kodály Központban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szépség és Méltóság Bogányi Tibor vezető karmester kilencedik évadát nyitja a Pannon Filharmonikusokkal. Idei első koncertjén, október 10-én lép a közönség elé, ahol az elmúlt években megkezdett és gondosan megtervezett munkáját folytatva ismét egy Anton Bruckner művet hallhatnak az irányításával a Kodály Központ széksoraiban ülők, tájékoztatta a PFZ a prae.hu művészeti portált. 

„Ha olyan karmester fogja a kezünket, akinek Bruckner vagy épp ez a szimfónia személyes ügye, akkor nincs nagyon más dolgunk, mint kapaszkodni, és időnként meglepően szép dolgokat hallani. Nincs a zenélésben hamisság, szerepjátszás, ámítás vagy bármi kényelmetlen. Nem akarom azt mondani, hogy a ménkű nagy, másfél órás szimfónia egy percnek tűnt, hiszen épp ez a lényeg. Nem percnek tűnt, hanem ménkű nagynak, jelentősnek, de legalább a körvonalaiban megsejthetőnek.” – összegezte Fáy Miklós Bogányi Tibor vezényletét a legutóbbi Bruckner mű kapcsán a Pannon Filharmonikusok Müpában adott tavalyi koncertje után.

A zeneszerző VII. szimfóniája előtt azonban Carl Maria Von Weber f-moll hangversenydarabja (Konzertstück f-moll für Klavier und Orchester, Op.79.) csendül fel, méghozzá a világhírű Várjon Dénes előadásában. Az együttes nem első alkalommal játszik a neves zongoraművésszel, azonban ez az este számára is különleges lesz, hiszen a kiválasztott mű nemcsak ritkán hallható máshol, de különösen kedves is művésznek.

„Weber Konzertstück című műve elég ritkán szólal meg a hangversenytermekben. Én magam már játszottam egyszer a régmúltban, és nagyon szerettem volna ismét foglalkozni vele, mivel különösen szép emlékeim kötődnek hozzá. 1991-ben, pont a diplomám évében a zürichi Anda Géza Zongoraversenyen első helyezést értem el, a díjam pedig többek között az volt, hogy felléphettem a zürichi Tonhalle Zenekarával, melyet a legendás, nagy Wagner-dirigensként ismert Horst Stein vezényelt. A közös koncertre pedig épp ezt a Weber-művet kérték. Mindez huszonévesen nekem óriási élmény volt, természetesen, de a Weber-darab, amit egyébként nagyon megszerettem, azóta valamiért elkerült. Az a különleges benne, hogy habár a címe Konzertstück, mégis olyan, mint egy zenekarra megírt, igazi Weber-operajelenet. Őszintén nagyon várom, hogy újra eljátszhassam.” – mondta Várjon Dénes a koncert kapcsán adott interjúban. 

A hangversenyre Bogányi Tibor vezető karmester személyesen is invitálja a közönséget egy videón keresztül, mely a zenekar youtube csatornáján, IDE kattintva nézhető meg. 
Az estre jegyek a Kodály Központ jegypénztárában és online a jegymester.hu oldalon vásárolhatók. 

 

Kép és hír a PFZ jóvoltából. 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, koncertmesterrel sikerről és korunk zenei piacának követelményeiről
Dirty Honey: Dirty Honey EP (2019)
Opera a karanténból: Jacques Offenbach Hoffmann meséi című operája Párizsból
zene

RÉGI CSIBÉSZEK RÉGI CSIBÉSZEK
Szabó Sándor, a „gulyáskommunizmus” popfotósa*

Más művészeti ágakról

Interjú Hudi Lászlóval a Mozgó Ház Társulásról, munkamódszerekről, külföldi lehetőségekről
színház

Shakespeare járvány idején Shakespeare járvány idején
Gyulai Shakespeare Fesztivál 2020
Spike Lee: Az 5 bajtárs
színház

Színház a koronav végén (3) Színház a koronav végén (3)
Artus, Kovalik Balázs Társulata, Mozgó Ház*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés