bezár
 

film

2019. 10. 06.
Női alkotók nőkről szóló történetei a Déli Dokun
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Buenos Aires-i utazás a múltba, Belo Horizonte favelái, karibi életművészet és egy kubai cowgirl küzdelmei: izgalmas témákat mutat be az október 8-án kezdődő Déli Doku latin-amerikai dokumentumfilm-fesztivál.

Kedden kezdődik a harmadik Déli Doku Fesztivál, melynek október 8. és 13. között a nők lesznek a főszereplői. Idén az események különböző helyszíneken (Bem Mozi, Ankert, House Bar) zajlanak majd. A fesztiválon női alkotók nőkről szóló történeteit ismerheti meg a közönség Latin-Amerika különböző egzotikus sarkaiból. A filmek a világ híres dokumentumfilm-fesztiváljainak (IDFA, Rotterdam, Havana International, Palms Springs, Lincoln Center Screenings) díjesői után végre Budapesten is láthatók. A szervezők a vetítéseken kívül étel- és italkóstolókkal, közönségtalálkozókkal, kerekasztal-beszélgetéssel, latin zenei koncertekkel és pörgős bulikkal várják az érdeklődőket, ezzel garantálva az autentikus latin életérzést.

Aurora

A 2019-as Déli-Doku filmjeiről

A Silvia című argentin film egy diplomatacsaládból származó lány személyes nyomozását mutatja be, ahogy régi családi videókból és édesanyja visszaemlékezéseiből újraértékeli a gyerekkorát. A Mi, nők című film egy női családi „kommunába” vezeti be a nézőt, ahol egészen bensőséges viszonyrendszer szerint szerveződik Julia, a rendező és rokonai élete. A Baronesa című alkotás soha nem látott formában, belülről mutatja meg a brazil nyomornegyedeket. A mosolygós Lombana című filmben a rendező karibi nagyapja titokzatos életét tárja fel, amelyben a látszólag bohém pillanatok mögött sötét titkok rejtőznek. Az éjszaka királynői a hetvenes, nyolcvanas évek mexikóvárosi éjszakai életének letűnt csillagait kutatja fel, akik ma a sikerrel teli évtizedek után kénytelenek szembenézni az idő múlásával. A Nagynéném, Toty című ecuadori film rendezője, a híres színésznő visszaviszi Párizsba a nagynénjét, hogy újra átéljék a múlt dicsőséges pillanatait és azt a feminista forradalmi hangulatot, amit Toty hozott be először a dél-amerikai országba. A Lánybanda című film a zeneiparban általában alulreprezentált, de a valóságban végtelenül vagány női együttesek küzdelmekkel teli hétköznapjaiba kalauzolja a nézőt. A fesztivál a hét nagyjátékfilmen kívül öt kubai rövidfilmet mutat be a San Antonio de Los Baños-i film iskola alkotásai közül. (Aurora, A hegy, Motor, La Bonita, Cheli)

Julia Pesce (Mi, nők) és Leon Felipe Troya (Nagynéném, Toty) rendezők a fesztivál ideje alatt Budapestre látogatnak, és a vetítések után a közönség rendelkezésére állnak, hogy válaszoljanak a felmerülő kérdésekre, és megosszák a forgatás kulisszatitkait. A Mi, nők szombati vetítését követően Szőcs Petra (filmrendező, költő) és Szkiba Zsuzska (író, blogger) beszélget majd a filmről és aktuális gendertémákról. 

A filmeket eredeti nyelven (spanyolul vagy portugálul), magyar és angol felirattal vetítik. A filmvetítésekre, illetve a fesztivál minden egyéb eseményére való belépés ingyenes.

A fesztivál részletes programjáról a Déli Doku honlapján, illetve Facebook-oldalán található bővebb információ.

A Déli Doku önkéntesek szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap, illetve a fesztiválon részt vevő országok magyarországi nagykövetségeinek támogatásával valósul meg.

Forrás: Déli Doku

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés