bezár
 

irodalom

2019. 10. 09.
Hamarosan a boltokban L. Varga Péter Más tartományok. Változatok fiktív és valós terekre című könyve
A Prae Kultúratudomány újabb darabja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hamarosan a boltokban L. Varga Péter Más tartományok. Változatok fiktív és valós terekre című könyve Az őszi Margó Fesztivál és Könyvvásár alkalmával jelenik meg L. Varga Péter: Más tartományok. Változatok fiktív és valós terekre című tanulmánykötete a Prae Kiadó gondozásában. A könyvbemutatóról később adunk információt, a szerző október 11-én, 18 órakor  fogadja az érdeklődőket a Prae Kiadó standjánál a Margó Fesztiválon, a Várkert bazárban. A könyvet Fodor Péter szerkesztette, a borítót a szerző fotójának felhasználásával Szalay Miklós készítette.

A tér poétikájának, a terekről szóló szakirodalomnak, valamint az utazási irodalomnak beláthatatlan a bibliográfiája. Jelen kötet nem kíván hozzájuk szorosan kapcsolódni, nem a tér szerepéről értekezik irodalmi és mozgóképi alkotások kapcsán, és nem is bocsátkozik fejtegetésekbe az utazás narratív, pszichológiai vagy lételméleti vonatkozásait illetően. Mégis arról próbál néhány gondolatot megosztani, hogy a rendkívül különböző, fiktív és valós terek miként teremtik meg a lehetőségét nem csupán az ember önértelmezésének, hanem annak is, hogy körbetekintve lássuk mindazt a másságot, ami körbevesz bennünket, legyenek mégoly távolinak és idegennek tetszők. A más terekről elgondoltaknak e helyütt mindig az olvasással kell összekapcsolódniuk, akár tényleges olvasmányélményről van szó, akár filmről, esetleg eltérő műfajok és médiumok sokaságáról. A fiktív terek tehát nem kizárólag elképzelt irodalmi világokat jelentenek, hanem a műfajok reflexióját, egyfajta metakritikai létezéspontot, amely a szövegvilágok közti átjárhatóság kihívásaira irányítják a figyelmet.

L. Varga Péter tanulmányokat, esszéket, kritikákat és útinaplókat tartalmazó kötetében a magas- és a népszerű kultúra egymás mellé helyezése révén a más-más valós és textuális terek oly módon tartják meg (nem feltétlenül esztétikai értelemben vett) különbségüket, hogy közben óhatatlanul is egymásba nyílnak, provokálják egymást, érintkezése lépnek.

416 oldal, 3490 Ft

L. Varga Péter: Más tartományok

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés