bezár
 

art&design

2019. 10. 10.
Siker a FUGA jótékonysági árverésén
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Sikerrel zárult a FUGA Budapesti Építészeti Központ aukciómaratonja. A kétnapos árverésen 366 tétel talált gazdára, a bevétel meghaladta a 14 millió forintot. Nagy meglepetést okozott az építészeti szekció váratlan sikere, ahol a licitre bocsátott tárgyak 71%-a elkelt. A FUGA10 fesztivál és születésnapi hét végeztével hétfőn megnyíltak a központ új kiállításai: a megnyitón többek között Spiró György is beszédet mondott.

Több mint 14 millió forint bevételt ért el a FUGA hétvégi árverése: a teljes összeget az építészeti központ működésére, modernizálására fordítják majd. 

A képzőművészeti árverés legmagasabb leütési árat elért tétele Keserü Ilona 1967-es, Szimmetria című monotípiája, amely 46.000 Ft-os kikiáltási árról indulva végül 500.000 forintért kelt el. A fotóaukción a legnagyobb érdeklődés Seidner Zoltán 1930-40-es években készült vintage enteriőr-és épületfotóira volt, a 13 tételből mind gazdára talált. A designszekció legmagasabb áron elkelt tétele Gyárfás Gábor moziplakátjainak gyűjteménye, 140.000 forintért. A kézirat- és kottaszekció különleges tétele Kisfaludy Sándor: A boldog szerelem című könyve volt, Radnóti Miklós saját kezű ajánlásával Diósszilágyi Évának: 20.000 Ft-os kikiáltási árról indult, végül 180.000 forintért ütötték le. 

Nagy meglepetést okozott az építészeti szekció nem várt sikere, ami Magyarország első építészetirajz- és makettárverése, köszönhetően a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ vásárlásának. Az építészeti rajzok és makettek 71%-a talált gazdára. Ez az eredmény bizonyítja, amire a FUGA nyári kiállítása is felhívta a figyelmet: Az építészeti rajz is műalkotás, és komoly gyűjtői érdeklődésre tart számot.

A megmaradt tárgyak október 21-ig a kikiáltási áron megvásárolhatók, az eredménylista csütörtöktől elérhető lesz a FUGA weboldalán. Az érdeklődők tehát rendkívül kedvező áron juthatnak hozzá az árverésen szereplő ritkaságokhoz. 

Október 7-én, az Építészet Világnapján új kiállításokkal és előadással indították a következő tíz évet a FUGA-ban. A második 10 év megnyitóján Mélyi József, Spiró György és Vajda Mihály mondott köszöntőt. 

 

A következő kiállítások nyíltak meg október 7-én:

Metamorfózis - Lucien Hervé és Rodolf Hervé fotókiállítása. (A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program)

Visszatérő formák Breuer Marcell építészetében

Szalai Tibor: Brettschneider Architektúrák

Zalotay-ház, Ziegelried. Szerkezetrekonstrukció

10 éves a FUGA – Ambrotípia portrék Zalka Imre műterméből

 

A FUGA-ról:

A FUGA Budapesti Építészeti Központ üzenete: az építészet a kultúra elválaszthatatlan része. A különböző művészeti ágakból érkező kortárs alkotók bemutatásával az építészet és a társművészetek kapcsolatát erősítik a Petőfi Sándor utcai központban rendezett kiállításokon, eseményeken, ahol a kultúrafogyasztó közönség mindig otthonosan érezheti magát.

 

Fotó a fejlécben: Kocsis Ferenc

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
Todd Phillips: Joker


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés