bezár
 

építészet

2020. 04. 10.
Engedd be a természetet
Virtuális túrát tehetsz kilenc csodás botanikus kertben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Engedd be a természetet Semmi másra nem vágyik jobban a világjárvány miatt csapdába esett társadalom, mint hogy nagyokat sétálhasson egy parkban. A botanikus kertekről már 3000 évvel ezelőttről, az ókori Egyiptomból is vannak feljegyzéseink, amelyekből megtudhatjuk, hogy nemcsak gyógyítás céljából gondoskodtak a növényekről, de szépségük a szellemet is felemelte. A bolygó 1700 botanikus kertjéből, amelyek a koronavírus miatt zárva tartanak, most kilencet - ha csak virtuálisan, de - körbejárhatunk a The Spaces magazin jóvoltából.  

A Versailles-i kastély kertje

A Versailles-i kastély kertje

Meneküljön meg a turisták tömegétől, akik általában zsúfolásig megtöltik a legikonikusabb francia kert ösvényeit. 1661-ben André le Notre-t bízta meg XIV. Lajos, hogy a mocsarakat és az erdőket szelídítse biomérnöki remekművé és tisztelegjen a rend és a szimmetria előtt, melyet negyven évnyi munkával sikerült elérnie. Már kezdődhet is a séta.

A Trauttmansdorf kastély kertje

A Trauttmansdorf kastély kertje

Sétáljon Olaszország egyik legfontosabb történelmi kertjének napfényes lejtőin, választhat tavasz, nyár és ősz között. A kastély 83 különböző kertje 1850-ben vált először látogathatóvá, mely magába foglal egy 700 éves olajfa-ligetet, bambuszerdőt és virágfalat is. 

Kew Garden, London

Kew Garden

A Kew Királyi botanikus kert, a királyok és királynők játszótereként ismert, az UNESCO a világörökség részéve nyilvánította, de emellett legfőbb ismertetőjegye, hogy itt található a világ legnagyobb növénygyűjteménye. A Google Streetview-n 26 km-es túrákat találhatunk, amely bejárja híres üvegházait, köztük a Temperance Házat, ahol 27,000 növényfélével találkozhatunk. 

The United States Botanic Garden

The Unitad States Botanic Garden

Az "élő nővénymúzeum" néven ismert az Egyesült Államok történelmi botanikus kertje nyugodtan terül el a Capitolium mellett. Ebben a városi oázisban több mint 5000 orchidea található – ami az államok virágemblémája 1986 óta –, valamint egy rózsakert, amely a nemzet first ladyjei előtt tiszteleg. 

Hawaii Tropical Botanical Garden

Hawaii Tropical Botanical Garden

A Csendes-óceánra néző kilátás, az élénk színű hibiszkuszvirágok és a pálmaesőerdők egyedülálló túrára indítanak, hogy megismerje Hawaii, O'ahu, Kauai és Maui változatosságát. A lejátszással homokos strandokra, buja növényzettel benőtt erdőkbe és vulkanikus mezőkre látogathat el.

Buffalo Botanical Gardens

Buffalo Botanical Gardens

Frederick Law Olmstead a New York-is Központi Parkot tervező neves tájépítész, Buffalo városában tervezte az Egyesült Államok egyik legrégebbi botanikus kertjét. A 360 fokos videókat nézve megcsodálhatjuk a 67 láb magas viktoriánus üvegkupolát, amely alatt trópusi gyümölcsfákkal és ritka növényekkel találkozhatunk. 

Inhotim Institue and Botanical Gardens

Inhotim Institute and Botanical Gardens

Bernando Paz mestermunkáját dicséri ez a brazíliai szavannán kialakított nemzetközileg elismert művészeti gyűjtemény. Az 5000 hektáros birtokon festmények, installációk, szobrok, filmek tekinthetők meg, 23 pavilonban kiállítva, megtekintésük három napos gyalogtúrát igényel. A formaművészet szerelmesei digitálisan nézelődhetnek a szoborpark körül. 

Sao Paulo Botanic Garden

Sao Paulo Botanic Garden

Sao Paulo híres kertjében megtekintheti a Howler Majmok nyomvonalát, pillantást vethet a tukánokra, és végignézheti az óriás tavirózsák virágzását. Frederico Carlos Hoehne botanikus által 1982-ben alapított Sao Paulo botanikus kert két nagy üvegháza igyekszik megtartani az Amazonas gyorsan eltűnő nővényvilágát. 

Fotók: www.thespaces.com, www.google.com, www.pixabay.com

Forrás: The Spaces

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Poszler Gabriella --


További írások a rovatból

építészet

A stílusos otthon A stílusos otthon
Fanny és Alexander – Gondolatok a filmbéli Ekdahl-lakásról
építészet

Tér-erő-tér Tér-erő-tér
Claus Käpplinger (szerk.): Spaces of Intensity. 3h architects. Birkhäuser, 2020
építészet

Utca Londonban Utca Londonban
Zed Nelson The Street című filmje kapcsán
építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról

Más művészeti ágakról

irodalom

A háború reprezentálhatatlansága a nagyepikában A háború reprezentálhatatlansága a nagyepikában
Mészöly és a háború, Kisoroszi, 2021. július 3.
Három koncert a Veszprémi Régizenei Napokról
irodalom

Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő
Beszélgetés Kutasy Mercédesz műfordítóval
színház

A színházi nevelés felelőssége A színházi nevelés felelőssége
Ahogy teccik a Gyulai Shakespeare Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés