bezár
 

építészet

2020. 04. 10.
Engedd be a természetet
Virtuális túrát tehetsz kilenc csodás botanikus kertben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Engedd be a természetet Semmi másra nem vágyik jobban a világjárvány miatt csapdába esett társadalom, mint hogy nagyokat sétálhasson egy parkban. A botanikus kertekről már 3000 évvel ezelőttről, az ókori Egyiptomból is vannak feljegyzéseink, amelyekből megtudhatjuk, hogy nemcsak gyógyítás céljából gondoskodtak a növényekről, de szépségük a szellemet is felemelte. A bolygó 1700 botanikus kertjéből, amelyek a koronavírus miatt zárva tartanak, most kilencet - ha csak virtuálisan, de - körbejárhatunk a The Spaces magazin jóvoltából.  

A Versailles-i kastély kertje

A Versailles-i kastély kertje

Meneküljön meg a turisták tömegétől, akik általában zsúfolásig megtöltik a legikonikusabb francia kert ösvényeit. 1661-ben André le Notre-t bízta meg XIV. Lajos, hogy a mocsarakat és az erdőket szelídítse biomérnöki remekművé és tisztelegjen a rend és a szimmetria előtt, melyet negyven évnyi munkával sikerült elérnie. Már kezdődhet is a séta.

A Trauttmansdorf kastély kertje

A Trauttmansdorf kastély kertje

Sétáljon Olaszország egyik legfontosabb történelmi kertjének napfényes lejtőin, választhat tavasz, nyár és ősz között. A kastély 83 különböző kertje 1850-ben vált először látogathatóvá, mely magába foglal egy 700 éves olajfa-ligetet, bambuszerdőt és virágfalat is. 

Kew Garden, London

Kew Garden

A Kew Királyi botanikus kert, a királyok és királynők játszótereként ismert, az UNESCO a világörökség részéve nyilvánította, de emellett legfőbb ismertetőjegye, hogy itt található a világ legnagyobb növénygyűjteménye. A Google Streetview-n 26 km-es túrákat találhatunk, amely bejárja híres üvegházait, köztük a Temperance Házat, ahol 27,000 növényfélével találkozhatunk. 

The United States Botanic Garden

The Unitad States Botanic Garden

Az "élő nővénymúzeum" néven ismert az Egyesült Államok történelmi botanikus kertje nyugodtan terül el a Capitolium mellett. Ebben a városi oázisban több mint 5000 orchidea található – ami az államok virágemblémája 1986 óta –, valamint egy rózsakert, amely a nemzet first ladyjei előtt tiszteleg. 

Hawaii Tropical Botanical Garden

Hawaii Tropical Botanical Garden

A Csendes-óceánra néző kilátás, az élénk színű hibiszkuszvirágok és a pálmaesőerdők egyedülálló túrára indítanak, hogy megismerje Hawaii, O'ahu, Kauai és Maui változatosságát. A lejátszással homokos strandokra, buja növényzettel benőtt erdőkbe és vulkanikus mezőkre látogathat el.

Buffalo Botanical Gardens

Buffalo Botanical Gardens

Frederick Law Olmstead a New York-is Központi Parkot tervező neves tájépítész, Buffalo városában tervezte az Egyesült Államok egyik legrégebbi botanikus kertjét. A 360 fokos videókat nézve megcsodálhatjuk a 67 láb magas viktoriánus üvegkupolát, amely alatt trópusi gyümölcsfákkal és ritka növényekkel találkozhatunk. 

Inhotim Institue and Botanical Gardens

Inhotim Institute and Botanical Gardens

Bernando Paz mestermunkáját dicséri ez a brazíliai szavannán kialakított nemzetközileg elismert művészeti gyűjtemény. Az 5000 hektáros birtokon festmények, installációk, szobrok, filmek tekinthetők meg, 23 pavilonban kiállítva, megtekintésük három napos gyalogtúrát igényel. A formaművészet szerelmesei digitálisan nézelődhetnek a szoborpark körül. 

Sao Paulo Botanic Garden

Sao Paulo Botanic Garden

Sao Paulo híres kertjében megtekintheti a Howler Majmok nyomvonalát, pillantást vethet a tukánokra, és végignézheti az óriás tavirózsák virágzását. Frederico Carlos Hoehne botanikus által 1982-ben alapított Sao Paulo botanikus kert két nagy üvegháza igyekszik megtartani az Amazonas gyorsan eltűnő nővényvilágát. 

Fotók: www.thespaces.com, www.google.com, www.pixabay.com

Forrás: The Spaces

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Poszler Gabriella --


További írások a rovatból

építészet

A modernizmus és a múlt illúziója A modernizmus és a múlt illúziója
Építészeti körtúra az ezerarcú Barcelonában
építészet

A Budapest Café Csengtuban A Budapest Café Csengtuban
Biasol Építészstúdió (Ausztrália): Budapest Café, Csengtu (Kína)
építészet

Így fedezd fel az épületeket díszítő geometriát! Így fedezd fel az épületeket díszítő geometriát!
Különutak - Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció

Más művészeti ágakról

art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról
art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés