bezár
 

film

2020. 05. 04.
Észt Hét a Corvin Távmoziban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Észtországban a digitális innováció a kultúra szerves része, így természetes, hogy az újonnan indult Budapesti Távmoziban is az észtek tartják az első online filmfesztivált. Az Észt Hét keretében az észt filmtermés legjavának a Corvin Távmozi ad otthont május 7-10. között. Több vetítést virtuális közönségtalálkozó követ az alkotókkal.

A vetítéssorozat nyitófilmje az Unikornisok nyomában két fiatal startupper útját mutatja be, a saját garázsuktól egészen a Szilikon-völgyig. A pörgős tempójú film hiteles és színes képet ad a techcég-alapítás örömeiről és nehézségeiről, bizalomról, álmokról, lázadásról és vakmerőségről.

Vetítik Martti Helde észt rendező Europa Cinemas Label díjas alkotását, a Skandináv csendet is, ami egy minimalista történet egy bonyolult testvéri kapcsolatról. Főszereplői az utóbbi évek legígéretesebb fiatal észt színesztehetségei, Rea Lest és Raimo Sagor.

Az Új észt animációs filmek blokk hat különböző rövid animációs filmet ölel fel. A Teofrastus egy szabadságról és együttérzésről szóló mese, a Szárnyak című film alapjául az észt író, Eduard Bornhöhe legendás alakja szolgál. A Kontakt az érintkezés ösztönös szükségletéről mesél, ami feltölt és éltet, de függő viszonyt is jelenthet. A Mexikó és Peru trópusi esőerdeiben játszódó Tél az esőerdőben az élet és a halál örök táncát jeleníti meg néhány ellenálló, de finom porcelánlény segítségével. Az űrhajós egy idős űrutazó nyugdíjas életéről mesél, aki pont úgy tölti öreg napjait panellakásában, ahogyan fiatal korában élt az űrállomáson. A vad farkasok völgyén túl főszereplője egy dögös fiatal farkas, Toomas, aki elveszíti jól fizető mérnöki állását, és dzsigolónak áll, hogy eltartsa családját, ám ezt igyekszik eltitkolni terhes felesége elől. Az Eia és a bagoly egy tízéves, városi észt kislányról szól, akinek tervei váratlan fordulatot vesznek, amikor a téli szünetben hirtelen egy titokzatos dél-észtországi tanyán találja magát.

Az Észt Hét vetítéssorozatát egy matiné zárja: a Lotte és az eltűnt sárkányok című mesefilmben a bájos, minden lében kanál kutyalány mókás kalandjait követhetik kicsik és nagyok.

Jegyek a Távmozi honlapján válthatók.

További információ az Észt Intézet honlapján.

Kép, forrás: Budapest Film és Észt Intézet

Borítókép: Lotte és az eltűnt sárkányok

Főoldali kép: Skandináv csend

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Rodrigo Sorogoyen – Leticia Dolera – Carlos Marques-Marcet – Elena Martín – Paula Ortiz: Otthon
Andrew Rossi: Az igazság nyomában: Félretájékoztatás és az álhírek ára
Galder Gaztelu-Urrutia: A platform
Beszámoló a 10. Frankofón Filmnapok és Fesztivál programjáról

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A zenéért és a közönségért A zenéért és a közönségért
Interjú Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, koncertmesterrel sikerről és korunk zenei piacának követelményeiről
Eszmefuttatás a iamyank Ensemble Live at CAFe Budapest lemezéről
színház

Érzelmeink labirintusában Érzelmeink labirintusában
A Tévedések vígjátéka a gyulai Tószínpadon
Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés