bezár
 

irodalom

2020. 06. 25.
Online tartják meg az Irodalom Éjszakáját
Az Örkénybe rejtik az elbeszéléseket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Online tartják meg az Irodalom Éjszakáját A járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt az idei Irodalom Éjszakája új formában kerül megrendezésre a fővárosban. Míg Debrecenben szabadtéri felolvasásokra kerül sor a belváros 8 helyszínén, június 26–28-án, Budapesten az eredetileg kiszemelt VII. kerületi helyszíneket a jövő évre megőrizve az Irodalom Éjszakája június 24–26-án online térbe költözik.

Az irodalmi happeningen, mely formabontó stílusban hozza közelebb a világirodalmat a könyvbarátokhoz, egyetlen estén 23 ország 23 szerzőjének művéből olvasnak fel részleteket színészek 23, az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyeken. Idén a járványhelyzetre való tekintettel Budapesten a kortárs világirodalom sokszínűségét felvillantó szövegrészletek az Örkény Színház 23 ismerős vagy titkos szegletében hangzanak majd el, a felvételek pedig az esemény Facebook-oldalán lesznek majd elérhetőek. Az Irodalom Éjszakája idei témája a TITKOK.

Antonio Tabucchi

Olaszország Antonio Tabucchi Rébusz című elbeszélésével vesz részt az eseményen, melynek magyar fordítását Lukácsi Margit készítette (Fonák játék, Noran Kiadó, 2002). A novellát június 26-án Borsi-Balogh Máté színművész olvassa fel Siflis Anna, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója rendezésében. A felvétel premierje június 26., 19:00 óra. 

Az 1943-as, pisai születésű Antonio Tabucchi számára – több elbeszélésgyűjtemény megírása után – végül két kisregénye, a Requiem (1992) és a Sostiene Pereira (1994) hozta meg a nemzetközi sikert. Tabucchi remek irodalomkritikus és egyetemi tanár volt, aki kiválóan ismerte a portugál nyelvet és irodalmat, azon túl, hogy Pessoát fordította. Egyedi írói stílusában megírt és titokzatossággal áthatott műveiben erős polgári elköteleződés érezhető. Bár Tabucchi 2012-ben elhunyt, műveit azóta is fordítják, és mostanra már 18 nyelven olvashatók. 1985-ben adták ki a Piccoli equivoci senza importanza (Más elbeszélések) című elbeszélésgyűjteményét, amely rövid időn belül több elismerést kapott. A tizenegy elbeszélés között szerepel a Rébusz is, amely, csakúgy, mint a másik tíz elbeszélés, az élet megszámlálhatatlan titkára próbál magyarázatot találni (Magyarországon a Rébusz című elbeszélés a Fonák játekIl gioco del rovescio című elbeszélésgyűjteményben olvasható). A mű főszereplője egy sofőr, akinek egy titokzatos nővel kell hosszú útra kelnie. Ám minél inkább haladunk előre az elbeszélésben, a cselekmény annál kuszábbá válik, s így születik meg végül az igazi talány. A Rébusz egy titkokkal és váratlan fordulatokkal teli történet, melyben a rejtélyek behálózzák az olvasót, aki csak úgy szabadulhat és oldhatja fel ezt a roppant kuszaságot, ha átlátja azt és a részletekből összerak egy egészet.

RÉSZTVEVŐ ORSZÁGOK: Ausztria, Belgium (Vallónia-Brüsszel), Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izrael, Japán, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország.
SZERVEZŐ: EUNIC Hungary
FŐ PARTNER: Örkény István Színház
FŐTÁMOGATÓ: Budapest Fővárosi Önkormányzata, Erzsébetvárosi Önkormányzat
Az Irodalom Éjszakája fővédnöke Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester.

További információk elérhetőek az esemény weboldalán: www.irodalomejszakaja.hu

nyomtat

Szerzők

-- Szabó Máté --


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Nils Frahm: Day
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés