bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Szabó Máté --

felhasználói adatlapja

Szabó Máté által feltöltött cikkek:

Miért beszélünk még mindig erről?, avagy nők az irodalmi térben
Miért beszélünk még mindig erről?, avagy nők az irodalmi térben
(Élmény)beszámoló a tizenhatodik Szépírók Fesztiváljáról
Idén – minden nehezítő körülmény ellenére – tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Szépírók Fesztiválját, ezúttal online térben. Emiatt a Fesztivál két nap helyett négy órára szűkült, kiesve saját műfaji keretei közül is, ezért lett a címe: XVI. Szépíró Fesztivál / Konferencia / Emlékezés. A Fesztivál egyik fő programja valóban egy konferencia, amely mintha emlékállítás lenne Kéri Piroskának is, a Szépírók Társaságának alelnökének, aki idén tavasszal hunyt el. Emlékére ősszel díjat is alapítottak, melyet az irodalomszervezésben kiemelkedő egyének kaphatnak meg, valamint a Fesztivál is egy negyedórás videóval zárult, melyben kollégái, barátai és pályatársai emlékeztek rá.
Az ismert ismeretlen
Az ismert ismeretlen
Könyvajánló Kiss Noémi Balaton című novelláskötetéhez
Kiss Noémi új kötetének erőteljes novelláiban a nyolcvanas évek Balaton-partjára kalauzolja az olvasót. Az augusztusban a Magvető gondozásában megjelenő Balaton a nosztalgia és a szabadságvágy könyve.
Online tartják meg az Irodalom Éjszakáját
Online tartják meg az Irodalom Éjszakáját
Az Örkénybe rejtik az elbeszéléseket
A járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt az idei Irodalom Éjszakája új formában kerül megrendezésre a fővárosban. Míg Debrecenben szabadtéri felolvasásokra kerül sor a belváros 8 helyszínén, június 26–28-án, Budapesten az eredetileg kiszemelt VII. kerületi helyszíneket a jövő évre megőrizve az Irodalom Éjszakája június 24–26-án online térbe költözik.
Élményszerző organizmusok
Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról
Ahogy korábban megírtuk, Tóth Kinga Hazai Attila Díjjal kitüntetett költő, hangperformer, intermediális művész idén első magyarként vehette át a svájci Hugo Ball-díj Támogatói Díját. A háromévente átadott Hugo Ball-díjat olyan német nyelven alkotó művészeknek ítélik, akik túlnyulnak az irodalom területén és más művészeti ágakban is tevékenykednek. Ennek kapcsán készítettünk Tóth Kingával interjút.
Négy Fal Között Nádasdy Ádámmal
Négy Fal Között Nádasdy Ádámmal
A Shakespeare Olvasókör meglepetésvendége Nádasdy Ádám volt
Április végén Keresztes Balázs Négy Fal Között címmel indított online olvasókört Shakespeare tíz leghíresebb drámájából. A negyedik hét közepén járva a műsor meglepetésvendéggel érkezett: Keresztes Balázs Nádasdy Ádám nyelvésszel, költővel, műfordítóval beszélgetett, aki számos Shakespeare drámát fordított, és akinek köszönhetően sokan egy jóval "barátságosabb" Shakespeare-t ismerhettek meg, akinek a mai napig sokan áldják a drámákhoz fűzött magyarázó lábjegyzeteit.  
A magyar költészet napja – vers és reflexió: Pilinszky János
A magyar költészet napja – vers és reflexió: Pilinszky János
Pilinszky János – Fabula
2020-ban a magyar költészet napja alkalmából megkértük gyakornokainkat, mutassák meg kedvenc versüket és meséljenek róla. Szabó Máté Pilinszky János versét választotta.
Cirok Szabó István és Nagy Gabriella díjai
Cirok Szabó István és Nagy Gabriella díjai
Kiosztották a Makói Medáliák és az Osvát Ernő-díjat
A Makói Medáliák 2005 óta díjaz elsőkötetes szerzőket, az Osvát Ernő-díj pedig 2018 óta létezik abból a célból, hogy irodalmi és művészeti folyóiratok szerkesztőinek ízlésformáló szerepét honorálja. 
Az animált szó
Az animált szó
Petri-versekhez és Libri könyvekhez készítettek animációkat a METU diákjai
Hogy egy vers milyen, milyen anyagból van, hogy néz ki, hogyan hangzik, az minden egyes olvasó minden egyes olvasásánál változik. Ugyanígy, az olvasásélmény rögzítése is kétséges. Hogyan vizualizálható mégis egy vers, egy regény? Hogyan mozog egy történet? A Metropolitan Egyetem animáció mesterszakos hallgatói már hagyományszerűen foglalkoznak ezekkel a témákkal. Cikkünkben két ehhez kapcsolódó projektjüket mutatjuk be.
Hogyan segítenek a könyvtárak a koronavírus idején?
Hogyan segítenek a könyvtárak a koronavírus idején?
Országszerte számos könyvtár teszi elérhetővé online a tartalmait
Országszerte eddig 131 könyvtár és számos kiadó nyújt rendkívüli szolgáltatásokat a karanténban élő, olvasó lakosságnak. A digitális tartalmaktól kezdve a podcasteken át a házhoz szállításig, számtalan módon segítenek, hogy az irodalomszerető felnőtteknek szórakozáshoz, az egyetemistáknak szakirodalomhoz, a diákoknak tanulási segédletekhez, hangoskönyvekhez és kötelező olvasmányokhoz, a gyerekeknek pedig a meseolvasás élményéhez sikerüljön hozzájutni.  
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés