bezár
 

színház

2020. 08. 29.
Az egyetemi autonómiáról — az SZFE szenátusának közleménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egyetemi autonómiáról —  az SZFE szenátusának közleménye A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa elfogadhatatlannak tartja a Vidnyánszky Attila által már aláírt új egyetemi alapdokumentumokat, amelyek – a korábbi ígéretekkel ellentétben – a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának minden lényeges elemét felszámolják.

Az új tulajdonos szándékai szerint szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé

Szkéné színház

  • nem dönthet saját működési szabályzatáról,
  • nem szólhat bele a költségvetésbe
  • nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét
  • nem választhatja meg az egyetem rektorát
  • nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

 

A Vidnyánszky Attila vezette Kuratórium egyáltalán nem vette figyelembe az Egyetem vezetése által kidolgozott és elfogadott, a fenntartó minisztérium kérésére már két héttel korábban elküldött alapdokumentumokat, és – a rövid határidőre hivatkozva – nem fogadta el az Egyetem meghívását az augusztus 28-i egyeztető szenátusi ülésre.

A minisztérium által augusztus 27-ére szervezett találkozón az egyetem modellváltásért felelős vezetője, a kancellár jelent meg. Ő kapta kézhez a már augusztus 24-én aláírt alapdokumentumokat, annak ellenére, hogy az SZFE vezetőségét a minisztérium minden korábbi találkozón úgy tájékoztatta, hogy ezek a dokumentumok tárgyalás és egyeztetés útján válnak majd szeptember elsejétől véglegessé. 

Ezért a szenátus a mai napon levelet küldött a kuratóriumnak, melyben kinyilvánítja, hogy továbbra is ragaszkodik az egyetemi autonómia írásos garanciájához.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
John a Latinovitsban

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Csáki László: Kék Pelikan
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés