bezár
 

film

2020. 09. 24.
Öt ország rektori konferenciája sürgeti a kormányt, hogy állítsa vissza az SZFE autonómiáját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt ország rektori konferenciája sürgeti a kormányt, hogy állítsa vissza az SZFE autonómiáját "A cseh, a német, a lengyel, a szlovén és az osztrák rektori konferenciák közös nyilatkozatban vállalnak szolidaritást a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és lemondott vezetőivel" - olvasható a 444.hu-n.

Meglátásuk szerint a CEU kikényszerített költözése és a Magyar Tudományos Akadémia autonómiájának tavalyi elvétele után az egyetem irányítói jogköreinek átruházása a kormány által kijelölt kuratóriumra újabb lépés a kritikai hangok elnémítása felé, a művészet, a kultúra és a tudomány függetlenségének korlátozásával.

A közlemény a 2018-ban aláírt Bécsi Nyilatkozatra hivatkozik, amelyben tíz közép-európai rektori konferencia, vagyis az adott országok egyetemeit összefogó legtekintélyesebb fórumok kinyilvánították elkötelezettségüket az akadémiai szabadság és az intézményi autonómia iránt, amelyeket a felsőoktatás fejlődésének alapfeltételeként értelmeznek.

Véleményük szerint az autonóm egyetemek létfontosságú alkotóelemei a demokratikus társadalmaknak, mivel a szabad diskurzus tereiként szolgálnak aktuális szociális és politikai kérdések alakulását illetően. 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Huseyin Tabak: Gipsy Queen
Burhan Qurbani: Berlin, Alexanderplatz
Interjú Varga Veronika színésznővel a nyelv és a színész közötti térről, a hagyományos útról és arról, milyen két országban is otthon lenni
Fókuszban a női filmek és alkotók

Más művészeti ágakról

art&design

Töredékes testek Töredékes testek
A MORPH csoport kiállítása: Máté Zsófi megnyitó beszéde
gyerek

Különleges gyerekhősök, avagy mi van a Disney és Pixar filmeken túl?
A gyerekeket szólítják meg a filmek a Cinemirán
art&design

Nők a döntéseik fogságában? Nők a döntéseik fogságában?
Gáspár Annamária „Do you have a choice?” című kiállításáról
színház

Lápos és az akkumulátor Lápos és az akkumulátor
A Független Színház Falunap című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés