bezár
 

irodalom

2020. 10. 14.
Nincs címmel online irodalmi-művészeti folyóirat indult
Irodalom, képzőművészet, színház, kritika
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Nincs címmel online irodalmi-művészeti folyóirat indult Nagy fába vágták a fejszéjüket fiatal írók-szerkesztők: irodalmi, művészeti és kritikai portált indítottak. A nincs.online folyóirat önálló civil szellemi kezdeményezés, szerkesztősége tanulmányait és szocializációját tekintve elsősorban a Károli Gáspár Református Egyetemhez kötődik.

Amikor lapok szűnnek meg, amikor anyagi nehézségek előtt áll a meglévők zöme, akkor vesznek nagy levegőt a fiatalok, és jelzik: itt vannak, és ők is jogot formálnak arra az életre, amit elképzeltek.

Ma, 2020. 10. 14-én indult a Nincs című online folyóirat. Közölni fognak szépirodalmat – novellát és verset –, tanulmányokat és kritikát, valamint kortárs képzőművészetet. Ez utóbbit még jobban beledolgozzák a portál arculatába: így az online lap unikális abban a tekintetben, hogy kortárs képzőművészeti alkotásokra helyezi rá a szövegeket, ezért kicsit összetettebb vizuális élményt kapunk, mint a megszokott online irodalmi platformokon. A szövegek és képek közti együttműködést majd akkor tudjuk jobban megítélni, ha már történetében lehet áttekinteni a folyamatokat. A szerkesztőség impresszuma itt tekinthető meg.

A lap József Attila idézetéről kapta a nevét („csak ami nincs, annak van bokra”) – innen nagyon drukkolunk szerzőknek-szerkesztőknek, és sok erőt kívánunk a munkához, hogy most, amikor van, ne hulljon szét darabokra.

Bízunk benne, hogy ez sikerülni fog, a titok csak az, hogy évtizedekig dolgozniuk kell rajta (és meg kell tanulni átbújni a tű fokán, amihez kis segítséget ad Horváth Florencia Őr című verse).

Kis irodalomtörténet

Büszkeség a prae.hu művészeti portálnak, hogy az utóbbi években indult független irodalmi, művészeti lapok közül több is kötődik hozzánk. A Nyerges Gábor Ádám főszerkesztésével működő, 2007-ben az ELTE berkeiben indult Apokrif folyóirat – és a későbbi apokrif online – kiadója a prae.hu kiadója, a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány. A szintén 2007-ben Miskolcról indult Műút jelenlegi szerkesztői közül Vásári Melinda és Mezei Gábor korábbi közeli munkatársaink voltak, az egykori főszerkesztő, Zemlényi Attila és szerkesztő, k. kabai lóránt versesköteteit az utóbbi időben a Prae Kiadó adta ki. Az ugyancsak 2007-ben, Budapesten Braun Barna vezetésével indított Fél online most többek közt szintén volt munkatársunkkal, Kazsimér Somával újul meg. A 2010-ben Debrecenben létrehozott kulter.hu alapító-főszerkesztője Áfra János volt, aki akkoriban a prae.hu art and design rovatvezetőjeként is dolgozott. A 2015 óta Budapestről működő Üveghegy című gyerekirodalmi oldal kiadója a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány. (2016-ban tőlünk teljesen függetlenül jött létre Szombathelyhez köthetően az f21 – a fiatalság százada, úgy alakult az utóbbi időben, hogy szorosra fűződik a két szerkesztőség közti munkakapcsolat.) A 2018-ban létrehozott, idén május óta nemigen frissülő Kultagora főszerkesztője Orbán Bence, aki a prae.hu és a Prae Családhoz kapcsolódó irodalmi kávéház és szórakozóhelynek, a Kis Présháznak munkatársa. H. Nagy Péter, a Prae alapító-szerkesztője a felvidéki Opus szerkesztője és a Partitúra alapító szerkesztője, 2016 óta az Eruditio – Educatiof őszerkesztője. Pál Dániel Levente, a prae.hu főszerkesztő-helyettese az 1749.hu világirodalmi portál lapigazgatója. (A felsorolás szubjektív volta biztos, hogy kihagyásokkal járt, amiért elnézést kérek, és tudom, hogy nem esett szó a következő újabb médiumokról:  Ambroozia; Contextus; Fidelio; Hévíz; Librarius; Moly; Papageno; ÚjNautilus.)

Ebbe a sorba kapcsolható a Nincs online is, melynek alapító-főszerkesztője Szűcs Anna Emília, tanulmányrovatának vezetője pedig Tóth Ramóna Mirtill – mindketten gyakornokok, majd szerzők voltak a prae.hu művészeti portálnál.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

irodalom

Operálj nyucává végleg! Operálj nyucává végleg!
A Margó Fesztivál Világirodalmi színpadán mutatták be Csepregi János, Dániel András és Kollár Árpád új könyvét, a Nyuca bestiáriumot (Scolar Kiadó, 2021)
irodalom

Adj, király, katonát! Adj, király, katonát!
Helyzetjel 1.
irodalom

Senki se tenger, mindenki óceán Senki se tenger, mindenki óceán
Irodalmi Diszkó Szegeden
irodalom

Mintha tükör nélkül próbálnám lerajzolni az arcom Mintha tükör nélkül próbálnám lerajzolni az arcom
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 5. nap

Más művészeti ágakról

Interjú Káli Gáborral versenyekről, karrierépítésről, zenei együttműködésekről
Fabricius Gábor: Eltörölni Frankot
Közönségtalálkozó Enyedi Ildikóval A feleségem története premier előtti vetítésén
gyerek

Hercules wins Hercules wins
A Helló, Héraklész premierje a Budapest Bábszínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés