bezár
 

irodalom

2020. 10. 14.
Nincs címmel online irodalmi-művészeti folyóirat indult
Irodalom, képzőművészet, színház, kritika
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Nincs címmel online irodalmi-művészeti folyóirat indult Nagy fába vágták a fejszéjüket fiatal írók-szerkesztők: irodalmi, művészeti és kritikai portált indítottak. A nincs.online folyóirat önálló civil szellemi kezdeményezés, szerkesztősége tanulmányait és szocializációját tekintve elsősorban a Károli Gáspár Református Egyetemhez kötődik.

Amikor lapok szűnnek meg, amikor anyagi nehézségek előtt áll a meglévők zöme, akkor vesznek nagy levegőt a fiatalok, és jelzik: itt vannak, és ők is jogot formálnak arra az életre, amit elképzeltek.

Ma, 2020. 10. 14-én indult a Nincs című online folyóirat. Közölni fognak szépirodalmat – novellát és verset –, tanulmányokat és kritikát, valamint kortárs képzőművészetet. Ez utóbbit még jobban beledolgozzák a portál arculatába: így az online lap unikális abban a tekintetben, hogy kortárs képzőművészeti alkotásokra helyezi rá a szövegeket, ezért kicsit összetettebb vizuális élményt kapunk, mint a megszokott online irodalmi platformokon. A szövegek és képek közti együttműködést majd akkor tudjuk jobban megítélni, ha már történetében lehet áttekinteni a folyamatokat. A szerkesztőség impresszuma itt tekinthető meg.

A lap József Attila idézetéről kapta a nevét („csak ami nincs, annak van bokra”) – innen nagyon drukkolunk szerzőknek-szerkesztőknek, és sok erőt kívánunk a munkához, hogy most, amikor van, ne hulljon szét darabokra.

Bízunk benne, hogy ez sikerülni fog, a titok csak az, hogy évtizedekig dolgozniuk kell rajta (és meg kell tanulni átbújni a tű fokán, amihez kis segítséget ad Horváth Florencia Őr című verse).

Kis irodalomtörténet

Büszkeség a prae.hu művészeti portálnak, hogy az utóbbi években indult független irodalmi, művészeti lapok közül több is kötődik hozzánk. A Nyerges Gábor Ádám főszerkesztésével működő, 2007-ben az ELTE berkeiben indult Apokrif folyóirat – és a későbbi apokrif online – kiadója a prae.hu kiadója, a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány. A szintén 2007-ben Miskolcról indult Műút jelenlegi szerkesztői közül Vásári Melinda és Mezei Gábor korábbi közeli munkatársaink voltak, az egykori főszerkesztő, Zemlényi Attila és szerkesztő, k. kabai lóránt versesköteteit az utóbbi időben a Prae Kiadó adta ki. Az ugyancsak 2007-ben, Budapesten Braun Barna vezetésével indított Fél online most többek közt szintén volt munkatársunkkal, Kazsimér Somával újul meg. A 2010-ben Debrecenben létrehozott kulter.hu alapító-főszerkesztője Áfra János volt, aki akkoriban a prae.hu art and design rovatvezetőjeként is dolgozott. A 2015 óta Budapestről működő Üveghegy című gyerekirodalmi oldal kiadója a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány. (2016-ban tőlünk teljesen függetlenül jött létre Szombathelyhez köthetően az f21 – a fiatalság százada, úgy alakult az utóbbi időben, hogy szorosra fűződik a két szerkesztőség közti munkakapcsolat.) A 2018-ban létrehozott, idén május óta nemigen frissülő Kultagora főszerkesztője Orbán Bence, aki a prae.hu és a Prae Családhoz kapcsolódó irodalmi kávéház és szórakozóhelynek, a Kis Présháznak munkatársa. H. Nagy Péter, a Prae alapító-szerkesztője a felvidéki Opus szerkesztője és a Partitúra alapító szerkesztője, 2016 óta az Eruditio – Educatiof őszerkesztője. Pál Dániel Levente, a prae.hu főszerkesztő-helyettese az 1749.hu világirodalmi portál lapigazgatója. (A felsorolás szubjektív volta biztos, hogy kihagyásokkal járt, amiért elnézést kérek, és tudom, hogy nem esett szó a következő újabb médiumokról:  Ambroozia; Contextus; Fidelio; Hévíz; Librarius; Moly; Papageno; ÚjNautilus.)

Ebbe a sorba kapcsolható a Nincs online is, melynek alapító-főszerkesztője Szűcs Anna Emília, tanulmányrovatának vezetője pedig Tóth Ramóna Mirtill – mindketten gyakornokok, majd szerzők voltak a prae.hu művészeti portálnál.

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés