bezár
 

építészet

2020. 10. 16.
Hamarosan lejár a határidő: DECODE
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hamarosan lejár a határidő: DECODE Október 22-én délig várják a pályázatokat az 1,2 millió forint összdíjazású DECODE – The Space for ARTHITECTURE 2020 díjra, melyhez előzetesen, október 18-ig kell regisztrálni. A DECODE fiatal építészek, valamint vizuális és alkalmazott művészek számára kiírt egyedülálló pályázati és kiállítási lehetőség, melynek célja, hogy új kapcsolódási pontokat találva kapcsolatba hozzák a társművészeti ágakat.

A kiállítással egybekötött díjpályázatra olyan anyagokat várnak, amelyek egy-egy történet köré épülnek. A kiállításon az egyes építészeti és művészeti projektek mögött megbújó történeteket és gondolatvilágot kívánják bemutatni, amelyek által értékes, egyedi alkotássá válnak a művek.

A díjat 2018-ban alapította a BORD Építész Stúdió, melyet 2020-ban harmadszorra hirdet meg a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány szervezésében.

A pályázat menete

Regisztrálni 2020. október 18-ig kell a decode@bordstudio.hu  e-mail címen. A regisztrációra érkező válasz emailben ismertetett feltöltési útmutató szerint a pályázatot 2020. október 22-én délig kell leadni.

Kik pályázhatnak?

„Pályázhat minden 18-35 év közötti, magyar felsőfokú vagy művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folytató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) építész vagy vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, video- és fotóművész). A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafájl formájában kell benyújtani.”

A pályázók két kategóriában indulhatnak

Építészet – Vizuális és alkalmazott művészetek

1. ÉPÍTÉSZET kategóriában a pályázók egy koncepciót mutatnak be, melynek eredménye egy megvalósult vagy meg nem valósult építészeti mű. A feladat egy kreatív prezentáció létrehozása, mely fókuszba helyezi a mű hátterében rejlő erős gondolatiságot, a helyre vagy funkcióra reflektáló háttértörténetet. Közérthetővé teszi a „sztorit”, amelyet az épületben járva átélhetünk.

2. VIZUÁLIS ÉS ALKALMAZOTT MŰVÉSZEK kategóriájában a pályázók feladata egy tetszőleges hely (konkrét, fiktív, elvont, metaforikus) szellemisége által inspirált, a történetet középpontba állító saját alkotás, helyspecifikus beavatkozás (akár konkrét épületen) létrehozása, amely lehet koncepcióterv szintű vagy kész művészeti alkotás.

Mindkét pályázatra benyújtandó

Az alkotás illetve a koncepciót alátámasztó történetet prezentációja, amely bemutatja, hogyan transzformálódik a történet, egyedi és megismételhetetlen művészeti alkotássá. A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafájl (mp4, avi, wmv, például PowerPointból mentett wmv vagy pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280x720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készült ábrák, rajzok, feliratok, hang zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatjuk be. Ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges!

A részletes kiírást elérhetik a BORD Építész Stúdió honlapján is, további információ a DECODE Facebook és Instagram felületein is megtalálható. Az előző évi pályaműveket, valamint a projekt werkfilmjét a DECODE ARTHITECTURE YouTube csatornán tekinthetik meg.

Értékelés, díjazás

A DECODE pályázat összdíjazása, két kategóriában (építészet és alkalmazott/vizuális művészet) együttesen, nettó 1.200.000 forint.

A DECODE pályázat díjazása kategóriánként

• 1 db fődíj: nettó 500.000 Ft

• 2 db „ígéretes projekt” díj: egyenként nettó 50.000 Ft

A beküldött pályázati anyagokból a – művészetek és építészet különböző területeinek kiemelkedő képviselőiből felkért – szakmai zsűri válogatása alapján kiállítás nyílik, amely 2020. november 12-18 között lesz látható a Faur Zsófi Galériában (Budapest XI. Bartók Béla út 25.). A nyerteseket e kiállítás megnyitóján, 2020. november 11-én, 18:00 órakor hirdetik ki.  A kiállítást virtuális séta keretében is elérhetővé teszik, és a megnyitót követő egy éven át bejárható marad az online térben.

A program részeként a díjazottaknak lehetőségük lesz gondolataik, inspirációik kifejtésére kerekasztal beszélgetés vagy egyéni interjúk formájában.  

A DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány

Olyan programokat szervez, amelyben felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotás és az értékteremtés jelentőségére, melynek nyomán sajátos hangulatú helyek, jellegzetesen karakteres épületek, izgalmas, inspiratív művészi alkotások születnek. Feladata, hogy közérthetővé és befogadhatóvá tegye a kortárs alkotók munkáit. E mellett célja, hogy elősegítse a kommunikációt a különböző a társművészeti ágak között, új kapcsolódási pontokat fedezzen fel, illetve támogassa a már meglévő együttműködéseket. Különös hangsúlyt fektet az új generáció, a fiatalság oktatására, építészeti és művészeti nevelésére.

Az alapító BORD Építész Stúdió

A stúdió célja, hogy a hely meglévő értékeiből táplálkozva, erős, egyedi karaktert adjon épületeinek. Minden projektet egy-egy történet köré épít fel. Ez a történet inspirálja az építészeti koncepciót, amely vezérfonalként kíséri végig a tervezés folyamatát és ruházza fel egyéniséggel épületeit. Ebbe a gondolkodásba nyerhetünk bepillantást projektjeiken keresztül, melyek honlapjukon elérhetők.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés