bezár
 

színház

2020. 10. 23.
Zenés darab a TRIP hajón
Fabacsovics Lili és Józsa Tamás zenés korképe egy részben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fabacsovics Lili és Józsa Tamás új előadása, a Hogyan írjunk happy endet? című zenés korkép egy félresikerült ismerkedés történetén keresztül enged betekintést a huszonévesek világába. Mi lehet egyetlen este hozadéka? Olykor egy egészen új élet, olykor csak a gyötrelmes másnap. Fabacsovics Lili darabja egyszerre szórakoztató és szívbemarkoló, szereplői talányosak, életük csupa titok és hazugság, ráadásul sokban hasonlít a miénkhez – végtére is mindannyian a boldogságot keressük. Józsa Tamás különleges világú, fülbemászó dalaiban a szereplők egy pillanatra megnyílnak, aztán tovább sodródnak az eseményekkel, elbeszélnek egymás mellett, makacsul ragaszkodva sajátos meggyőződéseikhez. De mégis, hogy lesz ebből happy end?

A két huszonéves fiatal művész első közös darabja igazi unikális mű: friss, szellemes, szakít a klisékkel, mind a szöveg, mind a zene terén. Fabacsovics Lili 2018-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen színházi dramaturg szakon. Táncelőadások, cirkuszi előadások, bábelőadások, sorozatok és természetesen színházi előadások írója, dramaturgja. Józsa Tamás alkalmazott zeneszerző, 2020-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A film- és a színházművészetben is aktívan alkot, műveire a barokk és impresszionista hatások jellemzőek, amik ebben a darabban könnyűzenei, musicales világgal keverednek.

Szkéné színház

Az előadás műfaji megjelölése zenés korkép egy részben. A zenei és a prózai megszólalások egyformán hangsúlyosak a darabban, kiemelten fontos szerepe van a zenészek jelenlétének, a dalokban felszínre törő érzelmeknek és történeteknek. A zene, akárcsak az életünkben - boltban, kávézókban, aluljárókban - átszövi az egész előadást. A klasszikus musicalek hagyományain nyugvó, ugyanakkor attól fokozatosan eltávolodó zenei anyag különböző stílusokat ötvöz, miközben mindvégig megőrzi könnyűzenei jellegét, amit a különleges hangszerelés tesz még izgalmasabbá. A Variart Ensemble tagjai hegedűn, brácsán, csellón, fuvolán, klarinéton és fagotton szólaltatják meg a zenéket.

Az alkotók az előadással betekintést engednek a saját korosztályuk, a húszas éveik végén, harmincas éveik elején járó fiatal felnőttek életébe. A frusztrációikba, kommunikációs nehézségeikbe, elveszettségükbe, a mindennapjaikban rejtőző apró tragédiákba. A cselekmény könnyed, kávéházi jellege, szórakoztató játszmái és beszélgetései után a néző fokozatosan lát bele a mindig viccelődő, mindent túlbeszélő karakterek lelkében megbújó hiányra. A színészek, Baki Dániel, Georgita-Tenki Dalma, Jenővári Miklós, Martinkovics Máté és Messaoudi Emina finom érzékenységgel és olykor fájdalmas őszinteséggel mutatják meg karaktereik őrlődéseit.

Ősbemutató: október 24., szombat, 19.00

További előadás: október 26., hétfő 20.00

Helyszín: TRIP hajó Budapest 1011, Szilágyi Dezső tér 2. móló

Játsszák: Messaoudi Emina, Georgita-Tenki Dalma, Martinkovics Máté, Jenővári Miklós, Baki Dániel. Dramaturg: Balázs Júlia. A Variart Ensemble tagjai: Németh Gábor - hegedű, Kalocsai Eszter - brácsa, Agárdi Eszter - cselló, Orbán-Katona Ágnes Ariadné - fuvola, Sándor Balázs - klarinét, Simonics Viktória – fagott. Vezényel: Gulyás Gergely, Fülöp Dániel Erik. Zene: Józsa Tamás. Írta és rendezte: Fabacsovics Lili

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés