bezár
 

irodalom

2021. 03. 07.
Borravaló vagy sörrevaló, ez itt a kérdés!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Borravaló vagy sörrevaló, ez itt a kérdés! Mi lesz az eredménye annak, ha egy fiatal, kortárs írót meghívnak egy sörfőzdébe? Egy olyan „sörrevaló”, ami közelebb hozza egymáshoz a sörkultúrát és a magaskultúrát, és mindkettőt kicsit közelebb viszi az emberekhez.

A Fehér Nyúl Sörfőzde négy éve kezdte meg működését a Soroksári úton található volt harisnyafestő gyár épületében. 

„Szerettük volna megmutatni másoknak is, hogy a sör világa sokkal gazdagabb annál, mint amit korábban mi is hittünk róla. A lehető legtöbb emberrel meg akartuk osztani azt az örömöt, amit a felfedezés nyújt.” - írják honlapjukon a Nyulak. 

A pandémia okozta helyzetet nem csak a vendéglátó szektorban dolgozók, hanem a kortárs művészek is megérezték. Nyomtatott újságok tértek át online kiadványokra, kávéházi beszélgetések új helyszíne lett a Zoomon, kiállítás megnyitók pedig szűkebb körnek lettek csak meghirdetve. A Fehér Nyúl Sörfőzde számára is kihívás volt az elmúlt időszak, ennek ellenére úgy döntöttek, hogy nem várnak az együttműködés elindításával. A céljuk a sörivással kapcsolatos sztereotipiák (csak a meccshez vagy fűnyíráshoz megy a sör) tovább bontása, és a magaskultúra támogatása, új közönséghez eljuttatása volt. 

A főzde „lakói” eddig is nagy hangsúlyt fektettek a söröket körülölelő történetekre és a sörös címkékre, hiszen ezek segítségével a sörnek még több dimenziója nyílik meg a sörivók számára. Az Író és a Sör eseménysorozat tavaly ősszel kezdődött és négy kortárs íróval összefogva születtek meg a 2021. év utolsó negyedében napvilágot látott Kísérleti Nyulak (a főzde albrandje, mely az egyszeri főzetekre utal). 

Hogyan is indult el a fiatal írókkal közös projektjük? 

„Szerettünk volna print felületet adni feltörekvő, kortárs íróknak.” 

Egyrészt a sörös címke biztosít egy nem szokványos felületet a művek megjelenésére, ami teljesen új helyszínekre, társadalmi csoportokhoz és élettel teli helyzetekbe repíti el a műveket. Másrészt a sör kóstolása után, arra reflektálva született alkotások segítenek annak megértetésében is, hogy a jó söröknek történetük van, hangulatokat is közvetítenek, és érdemes odafigyelni, amikor kóstoljuk őket.

Az első írók, akik a sörösdobozt választották a papír helyett:

  • Vajna Ádám Cabroncitával töltött el egy különleges reggelt. A csilis, gyümölcsös savanyított sör kveik élesztővel, egy megosztó, mégis páratlan sör volt a tavalyi Kísérleti Nyúl szériában.
  • Bíró Zsombor Aurél egy fáradt nap után prózájában hangot adott minden érzelmének, amit a 2020as év okozott számára. Így született meg a Sink névre hallgató sör, melynek már különböző hordóérlelt változatai is elérhetőek. 
  • Fehér Renátó egyből nevet is adott a sörnek, és a Tajték nevet viselő New England IPA világirodalmi magasságokba emelkedett általa. 
  • Láng Orsolya decemberben tért be az Üregbe és egy színdarab formájába elevenítette meg a sült almás, fahéjas, sós sört. A tavalyi utolsó főzés különlegessége az ízek trióján túl, hogy a teljes címkét Orsi tervezte.

Már tartályban a következő Kísérleti Nyúl, aminek már meg is van az író gazdája. Figyeljétek a Fehér Nyulat, mert nemsokára újabb írások kerülnek ki az Üregből! 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés