bezár
 

építészet

2021. 03. 10.
Településfejlesztési törekvések a nyolcvanas évektől
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Településfejlesztési törekvések a nyolcvanas évektől A nyolcvanas évektől napjainkig tartó településkép-változást kutatja a szentendrei Skanzen és a Magyar Nemzeti Levéltár.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár közös kutatási programja eddig soha nem látott fényképgyűjtemény segítségével mutatja be a rendszerváltást megelőző évek településfejlesztési törekvéseit és annak életmódra gyakorolt hatását - olvasható a múzeum MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. Mint írják, a Skanzen a Magyar Nemzeti Levéltárral közösen a rendszerváltoztatás harmincadik évfordulójára meghirdetett Antall József pályázat keretén belül szerteágazó kutatási programot valósít meg A 'létező szocializmus' életvilágai - A vidéki miliők rendszerváltása” címmel.

A kutatás eredményeinek összegzéseként a Skanzen konferenciát és kiállítást, a Magyar Nemzeti Levéltár a megyei levéltárak anyagának bemutatására további kiállításokat szervez. A digitalizált fotókat és interjúkat adatbázis segítségével teszik hozzáférhetővé, emellett a Skanzen katalógust, a levéltár kötetet jelentet meg.

A közleményben felidézik, hogy a nyolcvanas években a Hazafias Népfront kezdeményezésére, a felszabadulás negyvenéves évfordulójára készülve helyi könyvtárosok, profi fotósok és aktivisták fényképezték végig Magyarország utcáit, amelynek célja a hazai falvak fejlődésének, átalakulásának bemutatása volt. 1984 és 1986 között több mint százezer fénykép készült, amely bekerült a Magyar Nemzeti Levéltárba vagy a megyei intézményekbe.

Ma ezek a fotók a rendszerváltoztatás előtti faluképek részletes dokumentációját jelentik, amelyeket a mai állapotokkal összevetve keresztmetszetet kaphatunk az elmúlt évtizedek változásairól. A dokumentáció az ország valamennyi tájegységéről őriz képeket. A lakóházak mellett többek között szövetkezeti központok, boltok, víztornyok, emlékművek szerepelnek a fotókon.

Az érdeklődő képet kaphat a középületek arculatváltozásáról (vagy éppen eltűnéséről), az iskolákról, takarékszövetkezetekről, orvosi rendelőkről, buszmegállókról, üzletportálokról, a vidék jellegzetes típusházairól. Az anyag lehetőséget ad a mezőgazdasági létesítmények vizsgálatára, hiszen ezek egy részét a privatizáció, majd a technológiaváltás elsodorta. A felvételeken a hétköznapi ruhaviselet is vizsgálható, és a helyszínek bejárása során a rendszerváltás családtörténetei is gyűjthetők. A terepmunkán készített interjúk segíthetnek megérteni a nyolcvanas évek vidéki Magyarországának életmódját.

Aki személyes történetekkel, fotókkal, információkkal szeretne hozzájárulni a korszak megismeréséhez, kövesse a Rendszerváltás vidéken című Facebook-oldalt - áll a közleményben.

 

Fotó: magyarmuzeumok.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Gyárépületből kreatív műhely Gyárépületből kreatív műhely
Megalakult a Goldberger-kollektíva
építészet

Tér-erő-tér Tér-erő-tér
Claus Käpplinger (szerk.): Spaces of Intensity. 3h architects. Birkhäuser, 2020
építészet

„Podcasting”, a kultúrszerelem „Podcasting”, a kultúrszerelem
Podcast-történet és ajánló a hazai, kulturális csatornákról

Más művészeti ágakról

Bartis Attila Jávai kalandjairól mesélt
Lully–Molière: A kénytelen házasság
Mayhem-koncert + Mortiis, Exodikon a Barba Negrában, 2022. április 29.
gyerek

Meséljük együtt az ünnepeket! Meséljük együtt az ünnepeket!
Bajzáth Mária: Kerek élet fája, Lampion Könyvek, 2022


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés