bezár
 

film

2021. 03. 27.
SZFE: válasz a Partizánnak a volt HÖK-elnöktől
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
SZFE: válasz a Partizánnak a volt HÖK-elnöktől Csernai Mihály úgy érzi, hibát követett el azzal, hogy a közösség teljes körű felhatalmazása nélkül írt alá szerződést a Partizánnal.

Az SZFE volt HÖK-elnökének nyilatkozatát a továbbiakban változtatás nélkül közöljük. 

"Én, Csernai Mihály, saját lelkiismeretem és a közelmúltban kirobbant konfliktus tisztázása érdekében az alábbi nyilatkozatot teszem. Úgy érzem, mint az ügy érintettje, muszáj vagyok reagálni a Freeszfe és a Partizán közössége között a napokban kialakult konfliktusra.

A kérdéses időszakban én vezettem a Színház-és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatát, így én diszponálok az SZFE HÖK és a Partizán közt még augusztus végén köttetett szerződés fölött is.

A szerződés aláírásával vállaltam, hogy az SZFE HÖK a majdani készülő dokumentumfilmhez a szükséges, ún. „joglemondó” nyilatkozatokat begyűjti, ezzel segítve a Partizán munkáját (az elképzelésem a szerződés aláírásakor is az volt, hogy a Partizán munkáját segíti, ha nem nekik kell vadidegen emberektől nyilatkozatokat vadászni, hanem a HÖK vállalja ezeknek a nyilatkozatoknak a beszerzését, természetesen a kész film megtekintése után).

Tettemet az inspirálta, hogy az – akkor még csak tervben lévő – egyetemfoglalás előtt a diáklázadások dokumentálásának fontosságára hívták fel a közösség figyelmét. A Partizánnal való szerződés apropója tehát az volt, hogy ők felajánlották, hogy az ún. akció munkacsoport megalakulásán és ötletelő estjeinek rögzítésén keresztül, egy kiemelt szereplőket követő dokumentumfilmben mutatják be az egyetemfoglalás egy történetét.

A szerződés aláírása részemről, a mából visszatekintve hiba volt, mert

- rosszul mértem föl a HÖK hatáskörét, és a joglemondó-beszerzés feladatának nagyságát;

- rosszul mértem föl a közösség felhatalmazását, hiszen a fentebb említett fórumon nem volt ott a közösség egésze, az egyetemfoglaló diákságnak csak egy kis létszámú csoportja vett rajta részt;

- sem a HÖK, sem más szervezet nem vállalhatja át a joglemondók beszerzésének kötelességét.

Hiba volt továbbá az, hogy a Partizán egyetemen belüli jelenléte nem lett transzparensen közölve az egyetemfoglalásra érkező diáksággal: a Partizán jelenléte és a forgatás, valamint hogy az anyagot pontosan kik és milyen célra fogják használni, logikusan csak azok számára lehetett egyértelmű és nyilvánvaló, akik egyébként ott voltak a korábban megtartott, az egyetemfoglalás teljes létszámához képest kisebb létszámú fórumon, illetve akik kiemelt szereplőként követve lettek. Azt gondolom, hogy a film készítőivel közös felelősségünk, hogy a megvalósult egyetemfoglalás első napján (legkésőbb a másodikon) a Partizántól jelenlévő személy nem lett a fórum előtt bemutatva, és tisztázva, hogy ő nem, az egyébként is a Freeszfe közössége által készülő közösségi dokumentumfilm stábjának tagja, hanem a fórum értelmezése szerint külsős személy. Ennek a bemutatásnak a felelősségét szintén vállalom, hogy elmulasztottam.

Fentebb taglalt hibáimért ezúton is elnézést kérek minden érintettől, ahogy ezt megtettem pár nappal ezelőtt a Freeszfe közösségének fórumán és a Partizán szerkesztősége előtt is, fontosnak érzem viszont tájékoztatni a közvéleményt.

Azt gondolom, a személyiségi jogok kérdése egy kulcskérdés minden alkotói folyamatban. Nagyon sajnálom, hogy akaratom ellenére nagyon rossz helyzetet teremtettem, a két fél közti ellentét fentiek értelmében az én személyemre és a szerződés aláírásával meghozott döntésemre vezethető vissza, mely az adott helyzetben számomra logikus, de utólag igazolhatóan nem jól felmért döntés volt.

A személyes felelősséget az ügyben vállalom – minden további, elnökségem idejével kapcsolatosan felmerülő ügyben is (ahogy ezt január 18-i elnöki leköszönésemben is írtam), hozzátéve, hogy remélem, a Freeszfe és a Partizán közötti vita hamarosan mindkét fél számára vállalható és megnyugtató módon megoldódik."

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról
Martin Scorsese: Megfojtott virágok

Más művészeti ágakról

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés