bezár
 

színház

2021. 05. 14.
MONOLÓG – influenszerszövegek és más internetes tartalmak a Katona színészeinek előadásában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
MONOLÓG – influenszerszövegek és más internetes tartalmak a Katona színészeinek előadásában A Monológ a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciója, amelyben a színház társulatának tagjai az interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el egy-egy színházi monológ formájában. A kilenc részből álló sorozat epizódjaiban a közösségi média ismert szereplőinek és névtelen megszólalóinak mondatai hangzanak el.

Premier május 14-én 10 órakor a produkció médiapartnere, a 24.hu felületén!

A Monológ szereplői a Katona József Színház társulatának sorozatokból, filmekből is jól ismert színészei.

Szkéné színház

A sorozatban Borbély Alexandra, Dankó István, Keresztes Tamás, Kovács Lehel, Ónodi Eszter, Rujder Vivien, Tasnádi Bence, Mészáros Béla és Vizi Dávid influenszerek, kommentelők vagy épp rapperek szövegeit formálják át, rajtuk keresztül mutatkozik meg napjaink valóságának egy szelete. Az egyes epizódok a közösségi média által uralt online világba nyújtanak betekintést, legyen szó hétköznapi köntösbe bújtatott reklámról, „gamernyelven” írt kommentekről, nőjogi szervezet tiltakozását kiváltó lakáshirdetésről, vagy éppen egy személyes tragédia megosztásáról.

A Compact TV producerei a járvány alatt keresték meg a Katona József Színházat a Monológ kreatív koncepciójával. „Óriási mennyiségű eredeti szöveg és tartalom vesz minket körül, Facebook-posztok, kommentek, influenszervideók, sorolhatnám – mesélt a projekt keletkezéséről Fränk Barbara vezető producer. – Felmerült bennünk, hogy nagyon izgalmas lenne ezeket az eredeti környezetükből kiragadni, és csavarni rajtuk egyet. Megkerestük a színházat, akik nagyon nyitottak voltak. Közösen választottuk ki a szövegeket, onnantól kezdve pedig tulajdonképpen szabad kezet, óriási bizalmat, illetve rengeteg segítséget kaptunk tőlük.”

„Rengeteg tartalom ömlik ránk nap mint nap az internetről: influenszerposztok, kommentek, videók. Ezt az impulzuskavalkádot szerettük volna megragadni a sorozattal. Fontos volt, hogy ne paródiák készüljenek, hanem önmagukban is értelmezhető alkotások. Így lett például Kajdi Csaba videójából kocsmai monológ, vagy vers egy underground hip-hop szövegből” – tette hozzá a sorozat rendezője, Novák Kristóf.

A Monológ témáit Fränk Barbara és Novák Kristóf közösen gyűjtötte össze. „A tartalom nagyon vegyes, mindegyik szöveg egy külön sztori. Volt, amit aktívan kerestünk, míg mások minket találtak meg. Azt például tudtuk, hogy az aktualitásuk miatt mindenképpen szeretnénk sminkvideót vagy „sokan kértétek” típusú vlogposztot. A Cyla-sztorit Barbara dobta be, és én nagyon sokáig rettegtem tőle, mert az annyira valamilyen, hogy nehéz volt máshogy elképzelni, de végül az összes közül az egyik legkülönlegesebb lett. Én pedig szerettem volna megmutatni, hogy a rendkívül színes hazai underground hiphop színtéren vannak olyan szövegek, amelyek simán megállják a helyüket szavalva, anélkül, hogy önmaguk paródiájává válnának. A kedvenc részletemet pedig három évvel ezelőtt mentettem le egy anonim 12 lépéses Facebook-csoportból, ahova még akkor csatlakoztam, amikor felépülő függőkről forgattam dokumentumfilmet” – mondta el Novák.

A készítők az eredeti szerzőktől minden esetben engedélyt kértek a szövegeik felhasználására. Ezután a színészekkel közösen gondolkodva arra törekedtek, hogy a lehető legjobban lecsupaszítsák a szövegeket, lehámozzák róluk a szerzők személyiségét, a megjelenési felületét, és csak – komikus vagy drámai – monológként, feldolgozandó alapanyagként tekintsenek rájuk.

A Monológ első három része május 14-én 10 órakor debütál a 24.hu-n. A további epizódok szombaton és vasárnap 10, illetve 18 órától láthatók, míg az utolsó két rész hétfőn és kedden délelőtt kerül ki a 24.hu-ra. A videók a premiert követően a Katona Youtube-csatornáján érhetők el.

Monológ
Forrás: Katona József Színház 

Az epizódok megjelenési sorrendben:

Ónodi Eszter: #reklám

Dankó István: 5 perces smink

Keresztes Tamás: Gamer

Tasnádi Bence: Életérzés

Rujder Vivien: Lánykérés

Vizi Dávid: Budapest

Mészáros Béla: Edzés

Kovács Lehel: Taka’ haza

Borbély Alexandra: Meghalt az apám

A forgatáson készült werkfotók és a sorozat teasere ITT érhetők el. Az első nap képeit Kalicz Máté, a második nap fotóit Szombathy András készítette.

A Compact TV-ről

A Compact TV elnevezésű új, független tartalomgyártó célja a kísérletezés, izgalmas formátumok kipróbálása, illetve, hogy szórakoztató, ugyanakkor tartalmilag és vizuálisan is igényes online sorozatokat készítsenek különböző felületekre. Minden egyes projektnél eltérő csapattal, kreatív stábokkal dolgoznak együtt.

Sorozataikban tartalmi megkötés nélkül vállakoznak bármire, és műfajok tekintetében is széles spektrumot járnak be: sorozataik között van főzős széria (Alaplé), zenei sorozat (Stereochrome), hírességek türelmét próbára tevő szürreális talk show (Mivanaveled show), közéleti szkeccssorozat (Magyarország kedvenc műsora) és élő online közvetítés is (noÁr live). A Compact TV alapelve, hogy munkái tartalmilag és képi világukat tekintve egyediek és igényesek legyenek.

A Compact TV vezető producere Fränk Barbara, aki a kereskedelmi televíziók legnagyobb műsoraiban dolgozott, jelenleg pedig a Dalfutár című online sorozat főszerkesztője. A kreatív producer, Novák Kristóf 2017 óta dolgozik az Umbrellánál, a Compact TV tartalmainak fejlesztéséért és gyártásáért felel.

„Műsorainkkal szeretnénk bizonyítani, hogy megéri időt és kreativitást fektetni egy-egy ötletbe, hiszen a nézők az online térben is ki vannak éhezve az okos, szórakoztató tartalmakra. Ezért érezzük azt, hogy a Monológ sorozat a színházért rajongó közönség és a közösségimédia-fogyasztók körében is népszerű lesz” – foglalta össze a Compact TV terveit Fränk.

A produkció alkotói:

Producer: Fränk Barbara
Projekt manager: Gaál András
Rendező-szerkesztő: Novák Kristóf
Operatőr: Csizmadia Bendegúz
Kamera asszisztens: Tóth Endre Dániel
Fővilágosító: Vékony Dániel
Hangmérnök: Demkó Mátyás
Styling: Nagy Adrienna
Smink: Nógrádi Barbara
Technikus, Adatmentő: Geiring Gábor
Gyártásvezető: Meister Nikolett
Produkciós asszisztens: Kovács Blanka
Werk: Kalicz Máté, Szombathy András
Vágás/fényelés: Novák Kristóf
Hangkeverés: Köge
Grafikus: Balogh Kata
Asszisztens: Fejes Vera
Fény: Lohár Antal, Kormány Kristóf
Öltöztetők: Gáspár Viktória, Ignácz Éva, Pintér Mária
Fodrász: Kelecsényi Bernadett
Díszítők: Tóth László, Agárdi József, Botka Zoltán
Ügyeletes titkár: Tamási Anna

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés