bezár
 

zene

2021. 05. 18.
A magyar klasszikus zene napja
In memoriam Kocsis Zoltán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar klasszikus zene napja Május 30-án, Kocsis Zoltán születésnapján, koncerttel készül a Zeneakadémia, amelyet a zongoraművész emlékének ajánl – írja a zeneakademia.hu.

A magyar klasszikus zene gazdagságára, régi és új értékeire, kis és nagy mestereire, változatosságára és félreismerhetetlen ismertetőjegyeire büszkének lennünk korántsem valamiféle szűk látókörű nacionalizmus. Éppen ellenkezőleg, hiszen a magunk muzsikáját, XIX., XX. és XXI. századi komponistáink alkotásait az európai kultúra s egyáltalán: a világ komolyzenéjének egyetemes közegében leljük fel. Ahhoz mérjük és abban helyezhetjük el a magyar zeneirodalom termését: akkor is, ha a kultúrhéroszi működését vállaltan itthonra korlátozó Erkel Ferenc, s akkor is, ha a világhódító Liszt Ferenc műveiről van szó.

A Kocsis Zoltán születésnapjára kitűzött, az ő emlékének ajánlott koncert műsorán a Zeneakadémia két alapítójának műveitől egészen a Zeneszerzés Tanszék mai vezetőjének, Fekete Gyulának vadonatúj kompozíciójáig ível majd a program az egykor Kocsis által vezetett zenekar, az NFZ és két nagy tehetségű fiatal muzsikus, a csellista Devich Gergely és a karmester Madaras Gergely előadásában.

A műsor Erkel, Ünnepi nyitány; Fekete Gyula, Szimfonikus fantázia; Bartók–Serly, Brácsaverseny (Serly Tibor átirata csellóra és zenekarra) művekkel indul, majd a szünet után Dohnányi, Szimfonikus percek; Kodály, Galántai táncok és Liszt, 2. magyar rapszódia darabjait szólaltatja meg a zenekar.

Közreműködik Devich Gergely (cselló), valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Vezényel Madaras Gergely.

Az előadás online tekinthető meg május 30-án 19:30-tól a Zeneakadémia honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Fotó: wikipedia - Stekovics Gáspár felvétele

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

zene

Ha beoltottak, mehetsz koncertre, Izraelben
Tel Avivban szabadtéri koncertet szerveznek a Covid-19 ellen beoltottaknak
Interjú Harcsa Veronikával művészi elköteleződésről, érvényesülésről, önkifejezésről
Nagy Ákos zeneszerzővel Lineaments I. című lemeze kapcsán beszélgettünk
Születésének századik évfordulójára

Más művészeti ágakról

Parti Nagy Lajos: Ibusár (Örkény István Színház — Kék Művészügynökség)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés