bezár
 

irodalom

2021. 06. 02.
Júliusban jön a Véneki Alkotótábor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Júliusban jön a Véneki Alkotótábor 2021. július 8. és 11. között a Hermaion Irodalmi Társaság, az Ambroozia folyóirat és Szépirodalmi Figyelő Alapítvány tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Véneki Alkotótábort. A táborba olyan pályájuk elején járó írók, költők, kritikusok jelentkezését várják, akik már publikáltak szépirodalmi lapokban, ám igényük van rá, hogy az alkotás ne csak magányos folyamat legyen, és nyitottak arra, hogy közös irodalmi programokon szélesítsék látókörüket. A próza munkacsoportot Tompa Andrea, a lírát Terék Anna, a kritikát Vass Norbert vezeti.

Az egyik legcsaládiasabb irodalmi táborként emlegetett rendezvény minden évben más központi téma köré szerveződik. 2021-ben a metahistóriára, a történelem és az irodalom kapcsolatára fókuszálva épül fel a szakmai program. Előadások, kerekasztal-beszélgetések, viták során a résztvevőknek lehetősége nyílik feltérképezni a múlthoz fűződő rendkívül gazdag viszonyrendszert. A történetiség alapvető tapasztalata a hozzáférés egyik lehetséges iránya, amely az irodalmi műalkotások értelmezésének egyik meghatározó perspektívája lehet. Megismerhető, gazdagítható, formálható-e a múlt? Emlékezés és/vagy tapasztalat? Kinek a nézőpontja jut érvényre, kifejezésre, mit reprezentálnak a történelmi narratívák? Hogyan viszonyul mindehhez az irodalom, a szerző, az olvasó, a kutató kifejezésrendszerével? Milyen szerep jut a személyes tapasztalatnak, mennyiben igazolhatók azok a mikrotörténet, a történelmi narratíva perspektíváiból?

A táborban a történelem, a szépirodalom, a kultúrantropológia és az irodalomtudomány képviselői ösztönzik együtt gondolkodásra a táborlakók közösségét. A családias létszám elmossa a határt közreműködők és táborozók között, a szervezők minden jelenlévőre a tábor szellemi műhelyének alakítójaként tekintenek. Az előadásokhoz kapcsolódó, a történetiség irányából értelmezhető művek köré csoportosulnak a résztvevők, hogy az alkotásokról véleményt cseréljenek, a szövegekből kiindulva esztétikai, társadalmi vagy épp életmód-történeti problémákról vitatkozzanak. A munkamódszerben, feldolgozás módja szabadon választható – a Véneki Alkotótábor szervezői hisznek abban, hogy alkotó, kreatív emberek megtalálják a számukra legizgalmasabb utakat a közös gondolkodáshoz. Mindemellett ezt a tevékenységet is koordináljuk a jelen lévő pályatársak, munkacsoport-vezetők bevonásával.

Az alkotótáborban olyan idősávok is a résztvevők rendelkezésére állnak, amikor el tudnak vonulni egy ártéri sétára, le tudnak ülni írni, vagy éppen egymástól, a jelenlévő pályatársaktól kérhetnek segítséget egy-egy írásuk kapcsán.

Jelentkezés feltételei: a táborban csak felnőtt, védettségi igazolvánnyal rendelkező táborozók vehetnek részt.

Jelentkezési határidő: 2021. június 6.

Regisztrálni ezen a linken lehet.

Tábordíj: 25.000 Ft, amely tartalmazza a napi három étkezést, szállást, illetve a szakmai programokat.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

További együttműködők: Fiatal Írók Szövetsége, Mészöly Miklós Egyesület, Vének Község Önkormányzata

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Jól rontani Jól rontani
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 2. nap
irodalom

De vajon mi az, ami rejtve marad? De vajon mi az, ami rejtve marad?
A Margó Irodalmi Fesztivál harmadik napja
irodalom

Hangulatjelentés is, igaz is Hangulatjelentés is, igaz is
A Margó Irodalmi Fesztivál második napjáról
irodalom

Mesterséges intelligencia és digitális örökség Mesterséges intelligencia és digitális örökség
A Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB) bemutatkozó online konferenciájáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés