bezár
 

építészet

2021. 06. 09.
Átadták a megújult mosonmagyaróvári várat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a megújult mosonmagyaróvári várat Átadták kedden a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram részeként 1,7 milliárd forintból megújult mosonmagyaróvári várat.

"Egy nagyszerű vállalkozás befejezését ünnepeljük, amelynek köszönhetően ez a vár csodálatosan megújult" - hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi ünnepségen. Kiemelte, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram feladata egyrészt az, hogy hitelesen helyreállítsa műemlékeinket, segítségükkel bemutassa múltunkat, másfelől új feladatot találjon az épületeknek, hogy részei lehessenek a 21. század sokszor eltérő igényeket megfogalmazó mindennapjainak.

Az első ütemben 30 műemlék, 18 kastély és 12 vár újul meg országszerte 60 milliárd forintból - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a munka nagy lépésekkel halad, és Mosonmagyaróváron most fontos végállomásra értek. "Az építkezés, amelynek ezzel az ünneppel a végére értünk, egyszerre szolgálja a múlt bemutatását és a jövő formálását. Az az 1,7 milliárd forint, amelyet a vár felújítására fordítottak, méltó körülményeket teremt itt" - mutatott rá.

Az újjászületett vár feladata most tartalommal megtölteni a teret - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos felidézte, hogy a négy és fél évtized után megújult, helyreállított vár, amelynek turisztikai vonzerejét is fejlesztették, több építési periódusban épült. A legrégebb óta fennálló délnyugati rész gótikus stílusú, innen egy különleges lelet is előkerült, egy gótikus kőcímer, amely egyedülálló a magyar emlékanyagban - közölte.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés