bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Vencz Balázs --

felhasználói adatlapja

Elsőéves egyetemista koromtól kezdődően olyan internetes és nyomtatott
folyóiratoknál publikálok, mint az Éter nevű blog, az Irodalmi Jelen, illetve az f21 folyóirat.
2021 tavaszán az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián Polarizáció és a totalitárius
ideológiák tömegtársadalmakban
c. dolgozatommal dicsértetés helyezést értem el. Erdélyi
Múzeum 2022/4-es számában megjelent Az interkulturalisát és a posztkulturalitás határán
(Hagyománykritikai és kultúrfilozófiai vizsgálódások) 
című tanulmánykötethez írtam
recenzióm. Tanulmányaim során leginkább a politikai ideológiák és az internet
kapcsolatával, összeesküvés-elméletekkel és választás aktusán alapuló morálfilozófiai
kérdésekkel foglalkoztam.

Vencz Balázs által feltöltött cikkek:

A folytathatóság fenntartása
A folytathatóság fenntartása
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Wéber Kristófnak 2023 őszén jelent meg első regénye Keringő címmel (Prae Kiadó). A könyvben bemutatott Bécs-Budapest-Pozsony által körbeölelt terület arra inspirált bennünket, hogy a Tetőtér következő interjújában a szerzőt megszólaltassuk. A zeneszerzés és az írás kapcsolatáról, a regényben felbukkanó szereplők megformálásáról, és arról kérdeztük, miként is értelmezhető kulturális szempontból Közép-Európa a 21. században.
Egy debreceni visszaemlékezés margójára
Egy debreceni visszaemlékezés margójára
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Február 8-án a Kis Présházban Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat harmadik évadának legutóbbi vendége, aki Londonból utazott Budapestre, hogy részt vehessen a rendezvényen. Többek között regényírásról, londoni és magyarországi életről, valamint zenéről is szó esett. Az estet Horváth Florencia, a sorozat állandó moderátora vezette.
Nem felülről kívánok erre a problémára reflektálni
Nem felülről kívánok erre a problémára reflektálni
Tetőtér-interjú Fischer Botonddal
Fischer Botond 2023 tavasza óta a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője, ahol az esszé, riport, interjú rovatért felel. A Tavasz lesz, Corina; Buddha Jazz; Alsógolgota kötetek szerzője, prózát, lírát és színházkritikákat is ír, utóbbiakat többnyire a Helikon folyóiratban jelenteti meg. A Tetőtér negyedik interjújában azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy mi a viszonya a társadalmunkban megjelenő legnyilvánvalóbb problémákról, mit jelent számára a buddhizmus, és merre tart szerinte a kortárs próza- és lírairodalom.
Az ösztönöstől a transzparenciáig
Az ösztönöstől a transzparenciáig
Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
Koleszár Stella egyike az újítani vágyó ifjú képzőművészeknek. 2023-ban elnyerte az Elle Az év fiatal tehetsége díjat, kollázsaival, festményeivel, üvegszobraival kiállításokat rendez, a street arton keresztül pedig be kívánja vonni a járókelőket a művészet aktív élvezetébe. Szeret a természetben lenni, hogy Budapest zsivalyán kívül tudhassa magát. Ezekről a témákról kérdeztük a Tetőtér első interjúsorozat első beszélgetésén. A sorozatnak kitűzött célja, hogy a tér-alkotó-alkotás hármas összefüggéseit és szubjektív megéléseit feltárja. Különböző művészeti ágakban munkálkodó egyéneket kívánunk megszólítani azzal kapcsolatban, hogy miként reflektálnak az őket körülvevő térre az alkotási folyamat során.
Kötetlenül a zsúfolt Kis Présházban
Kötetlenül a zsúfolt Kis Présházban
December 13-án megrendezték a Kis Présházban a Kötetlenül rendezvénysorozat karácsonyi kiadását
A Kötetlenül sorozat, pályakezdő költőknek és íróknak kíván hangot adni, beszélgetések és felolvasások keretén belül. A keddi találkozón felolvasott György Alida, Gáspár Sára, Gyáfrás István, Balogh Endre, Kupihár Rebeka, Kiss Dávid, Nagy Benedek Máté, Maros Márk, Schillinger Gyöngyvér, Hajdú Levente, Mánya Kristóf, Vincze Bence, Szabados Attila, és ráadásként Hajdú Leventével Horváth Florencia is előadott egy négykezest.
A nyelv határain innen és túl
A nyelv határain innen és túl
Nádasy Ádám a Szófa rendezvényén beszélt legutóbbi kötetéről és sokminden egyébről
December 12-én Nádasdy Ádámmal Bakó Sára és Enesey Diána beszélgetett Hordtam az irhámat című könyve kapcsán a Szófa rendezvényén a Nyitott Műhelyben.
Inkább valamiféle nyitásra törekszem
Inkább valamiféle nyitásra törekszem
Interjú Láng Orsolyával az animációról, a magyarországi és az erdélyi művészeti élet kapcsolatáról
Láng Orsolya két verseskötet (Bordaköz, Személyes okok) és két prózakötet (Tejszobor, Pályamatricák) szerzőjeként ismert. Emellett a MOME-n tanul és oktat, grafikai munkákat készít, írói műhelyeket szervez, aktív része a budapesti irodalmi életnek, és 2023-ban lett a Bertók Lászó-díj kisdíjasa. Ugyanakkor alaposan ismeri az animációs filmek világát és dokumentumfilmet is rendezett. Többek között ezekről a szerteágazó tevekénységeiről kérdeztük, de leginkább abba a személyes világba igyekszünk betekintést engedni az olvasónak, ami ezen teljesítmények mögött van.
Romantikus emlékkép egy régi Budapestről
Romantikus emlékkép egy régi Budapestről
Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
Sokaknak kikapcsolódást, nyugalmat és egy letűnt világban való kalandozás lehetőségét kínálta; mások a nyomort és a felháborító egészségügyi állapotok látták benne; megint mások a helyiekért, és az ő igen jó borukért látogattak ide. Ezen világnak állít emléket a Bellibro által kiadott, Beliczai Bea által jegyzett Tabán – fényképek, történekek című vastag albuma.
A magyar város és falu megjelenítése
A magyar város és falu megjelenítése
A Hévíz Kulturális folyóirat a Nyitott Műhelyben bemutatta idei harmadik lapszámát.
November 7-én a Nyitott Műhelyben mutatták be a Hévíz legújabb számát. Az est moderátora Fehér Renátó volt, aki sorra elbeszélgetett a lapszám három szerzőjével, Deczki Saroltával, Makai Mátéval és Fülöp Barnabással. 
Kihírdették a Média Építészeti Díja nyerteseit
Kihírdették a Média Építészeti Díja nyerteseit
Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
November 10-én 19. alkalommal ismerték el az idei év legkiemelkedőbb építészeti alkotásait a Média Építészeti Díja gála keretében. A 2023-as megmérettetésén rekordszámú, 195 munka versenyzett egymással. Az Építészfórum szervezésében megvalósuló eseményt az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezték meg. 
Budapesten igézte meg közönségét a Látó
Budapesten igézte meg közönségét a Látó
A Nyitott Műhelyben mutatta be a Látó Szépirodalmi Folyóirat az októberi számukat
Október 20-án, 19:00-tól nagy számú közönség előtt mutatták be a Nyitott Műhelyben a Látó Szépirodalmi Folyóirat októberi számát. A rendezvényen a Marosvásárhelyen kiadott folyóirat szerkesztősége Codău Annamária, Fischer Botond, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor beszélgettek, illetve olvastak fel. A rendezvény meghívottja Terék Anna költő volt, aki André Ferencet „helyettesítette”, mivel mint kiderült, ő egy jászvásári konferencián vett részt.
Az elmúlás gótikája
Az elmúlás gótikája
Október 16-án bemutatták Áfra János legújabb verseskötetét
Az eseményre a Nemzeti Táncszínházban tartott Margó Könyvfesztivál keretén belül került sor. Az Omlás a Kalligram Kiadónál jelent meg 2023-ban, és a beszélgetést a kiadó főszerkesztője, Mészáros Sándor vezette. A Glaukóma, a Két akarat és a Rítus szerzője hat év után először publikált önálló verseskötetet. Az Omlásban található szövegek az idő múlásával való szembenézés és az elmúlás, illetve az ezekhez való emberi viszonyulás tematikájára épülnek. A könyv tartalmaz olyan verseket is, amelyeket különböző művészeti alkotások ihlettek. Ezek listája a kötet végén található.
Burek és a svédországi zsiráfok
Burek és a svédországi zsiráfok
Szeles Judit: Libegő, VUM – Prae Kiadó
Szeptember 27-én a Kis Présházban bemutatták Szeles Judit Libegő című legújabb kötetét, amely a Vár Ucca Műhely és Prae Kiadó gondozásában jelent meg. A beszélgetést Fenyvesi Ottó vezette. A tárcakötet szövegei Balázs Attila felkérésére születtek, és az Újvidéki Rádió Libegő című adásában hangzottak el felolvasás formájában. Ezen írások válogatását tartalmazza a könyv.
Perceval, a bajnok
Perceval, a bajnok
Magyarul olvasható Chrétien de Troyes: Perceval, avagy a grál meséje című verses regénye
Szeptember 21-én sor került sor a Perceval avagy a grál meséje című könyv bemutatójára, amely Vaskó Péter verses fordításában jelent meg. A középkori történetmesélés hagyományaihoz híven a Jeney Zoltán és Vaskó Péter zenélős, kvaterkázós hangulatban adták elő mondandójukat. Szövegrészleteket olvastak fel, amit korabeli dalok előadása követett, majd a műalkotás születésének történeti és kulturális környezetét is megismerhették a részvevők.
Az építész szabadságának lehetőségei
Az építész szabadságának lehetőségei
Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
Szeptember 22-én megnyitotta kapuit a „Demonstratív építészet” című kiállítás az Art Department galériában. A táralt Nagy Bálint, Konrád György és Rajk László tiszteletére lett összeállítva; és Keszthely városközpontjának rehabilitására kiírt pályázatára beküldött képi anyagokat mutatja be. A táralt kurátora Őry Júlia, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktorandusza, és a rendezvényt Gaskó Judit nyitotta meg.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés