bezár
 

film

2021. 06. 14.
Fődíjat nyert az Anyáim története a linzi Crossing Europe-on
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fődíjat nyert az Anyáim története a linzi Crossing Europe-on Haragonics Sári és Dér Asia első egész estés dokumentumfilmje, az Anyáim története az egyik legmenőbb dokumentumfilmes fesztiválon, a kanadai Hot Docs-on mutatkozott be 2020-ban, azóta vetítették már számtalan fesztiválon, többek között Szarajevóban, Minszkben, Thesszalonikiben és a hazai BIDF-en is. Legutóbb a linzi Crossing Europe Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilmes szekciójába kapott meghívást, és a Legjobb Dokumentumfilm díját nyerte el.

2021. június 1. és 6. között rendezték meg a Crossing Europe Nemzetközi Filmfesztivált Linzben. A fesztivál elhivatott az egyedi, kortárs, társadalmi témájú munkák bemutatása iránt, és évről évre több mint 150 kiemelkedő szerzői játék- és dokumentumfilmet hív meg programjába – hosszú, alapos válogatási folyamat eredményeként. A meghívott filmek döntő többsége korábban valamelyik A-kategóriás fesztivál programjában szerepelt.

Az HBO GO-n március 11-e óta elérhető dokumentumfilm több nemzetközi fejlesztési programban is részt vett az elmúlt években: az Eurodoc régiós projektfejlesztő workshopján, a DunaDock programban, ahol elnyerte az IDF-East Doc Platform legjobb pitch-ének járó díjat, a ZagrebDox Pro-n pedig az HBO Adria díjat. Ezek mellett szerepelt, az East European Forum és a Verzio DocLab workshopján, valamint a Sarajevo Docu Rough Cut Boutique utómunka workshopon, ahol szintén a díjazottak között volt.

Az Anyáim története producere László Sára és Gerő Marcell (Campfilm), koproducere Szakonyi Noémi Veronika (Match Frame Productions), executive producerei Hanka Kastelicová és Závorszky Anna (HBO Europe), vágója Erdélyi Flóra. A film a Campfilm (A létezés eufóriája, Visszatérés Epipóba, Káin gyermekei) gyártásában az HBO Europe koprodukciójában készült a Match Frame Productions közreműködésével. Az Anyáim története utómunkálatait a Sundance Institute Documentary Film Program támogatta.

Dér Asia 2014-ben végezte el a DOCnomads nemzetközi dokumentumfilm-rendező MA képzést, jelenleg az SZFE DLA képzésén harmadéves. Korábbi munkái megjárták a hazai és nemzetközi fesztiválokat: A sziget úrnője, a Levelek anyámtól és a Visszahúz a múlt – Ember Judit portréja is aratott sikereket. A 2019-es Inkubátor programban Nem haltam meg című filmterve is támogatást kapott. Haragonics Sára 2015-ben fejezte be a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakos dokumentumfilm-rendező képzését. Szembenézés című kisfilmje több nemzetközi fesztiválon szerepelt, a Verzió Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon díjazták. Jelenleg az SZFE DLA képzésének másodéves hallgatója, ezzel párhuzamosan Szia Sári! című egész estés dokumentumfilmjén dolgozik. Mindketten aktív és alapítótagjai a MADOKE – Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének, az Anyáim története az első közös filmjük.

Haragonics Sára és Dér Asia. Fotó: Járdány Bence.

Haragonics Sára és Dér Asia látható. Fotó: Járdány Bence

 

A négyzetes képen is Haragonics Sára és Dér Asia látható. Fotó: Járdány Bence

Forrás: HBO

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés