bezár
 

zene

2021. 07. 09.
Francia, török, cseh és szerb előadók is részt vesznek a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Francia, török, cseh és szerb előadók is részt vesznek a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon Többek között francia, török, cseh és szerb előadók is részt vesznek a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon, amelynek idei központi témája az utazás - jelentették be csütörtökön a szervezők.

A sajtótájékoztatóról a szekelyhon.ro hírportál számolt be. A július 10. és 18. között zajló seregszemléről Filip Ignác Csaba, a rendezvény művészeti vezetője elmondta, hogy központi elemeként az idén az utazást jelölték meg. „Amit az elmúlt egy évben fizikailag nem lehetett, azt most megtesszük a zene világában” - mondta a művészeti vezető, utalva a témaválasztásra. Hozzátette: a programban a régizenén belül megjelenik a reneszánsz, a barokk - ezen belül több műfaj is -, egészen a rokokó stílusig.     

A meghívottak közül kiemelte a világszinten ismert szerbiai Renaissance-t, amely a világon egyedülálló módon állami régizene együttes, de lesznek Csehországból, Törökországból és Franciaországból is fellépők.

Franciaországból Miquéu Montanaro ad koncertet, Csehországból Jiri Havrlant érkezik, Törökországból Erdal Salikoglut hívták meg a szervezők.     

Figyeltek arra is, hogy egyensúly legyen a romániai régizene-együttesek és a külföldi meghívottak között, így Romániából színpadra fog lépni többek között a Kájoni Consort, a Fonte Di Gioia vagy a Codex régizene-együttes. A fesztivál programjában szerepel még a világhírű bukaresti Madrigal kamarakórus, amely a seregszemle egyik visszatérő meghívottja.     

A programban gyermeknap is helyet kapott, ahol reneszánsz játékokkal és kézműves foglalkozásokkal kedveskednek a kicsiknek, de nem marad el a felnőtteknek szervezendő borvacsora, valamint a hagyományos gyalog- és kerékpártúra sem.     

A fesztivállal párhuzamosan az idén is megszervezik a Régizene Nyári Egyetemet, amelyen egyebek mellett orgona-, furulya-, ének-, barokkhegedű- és csembaló-mesterkurzusokat tartanak. A fesztivál központi helyszíne a csíkszeredai Mikó-vár.

Négyzetes kép a leadben: Csíkszeredai Régizene Fesztivál Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés