bezár
 

színház

2021. 09. 25.
A Les Arts Florissants együttes Handel-operát mutat be a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Les Arts Florissants együttes Handel-operát mutat be a Müpában William Christie és az általa alapított Les Arts Florissants együttes szeptember 28-án Handel Partenope című operáját mutatja be a budapesti Müpában.

A Partenope énekesgárdája - Ana Vieira Leite portugál szoprán, Hugh Cutting brit kontratenor, spanyol szólamtársa Alberto Miguélez Rouco, Helen Carlston brit mezzoszoprán és társaik - a Christie nyári akadémiájának díjnyerteseiből áll - közölte a Müpa az MTI-vel.

Szkéné színház

Handel munkásságának egyik leginkább reprezentatív műfaja az opera. Az 1730-ban Londonban bemutatott Partenope ezen belül is a szerző legnépszerűbb, rendszeresen játszott színpadi műveihez tartozik, amelyet a budapesti félig szcenírozott előadáson korunk egyik legjelentősebb régizenei műhelye adja elő.

Az amerikaiból immár fél évszázada franciává lett William Christie az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb régizenei karmestere. Csembalistaként kezdte zenei pályafutását, majd 1970-ben szülőhazájából, az Egyesült Államokból - részben a vietnámi háború elleni tiltakozásként, részben a katonai behívó elől menekülve - Franciaországba költözött, és az akkoriban megerősödő historikus zenei mozgalom tagjaként a francia barokk zene elfeledett kincseinek feltárását tűzte ki céljául.

Christie felfedező hajlamú művész, aki műveket és tehetséges előadókat egyaránt szívesen vesz pártfogásába. Műhelye, az 1979-ben alapított Les Arts Florissants e kettős törekvés jegyében mutat be évtizedek óta jobbnál jobb produkciókat. Lenyűgözően gazdag repertoárjára nemrég került fel a most hallható Handel-opus.

Négyzetes kép forrása: en.wikipedia.org/wiki/George_Frideric_Handel

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Szürreális találkozás báb és ember között Szürreális találkozás báb és ember között
Bunrakuról, óriásokról és marionettről
színház

Akinek vaj van a fején Akinek vaj van a fején
George Bernard Shaw: A szerelmesek házai (Radnóti Színház a Városmajorban)
színház

Akkor sem fogok rád hasonlítani! Akkor sem fogok rád hasonlítani!
Elżbieta Chowaniec Gardénia című drámája Kecskeméten
színház

Shakespeare, amikor magyar és abszurd Shakespeare, amikor magyar és abszurd
Hamlear a Gyulai Várszínházban

Más művészeti ágakról

Markó Béla az SZTE-BTK-n
gyerek

Hercules wins Hercules wins
A Helló, Héraklész premierje a Budapest Bábszínházban
irodalom

Adj, király, katonát! Adj, király, katonát!
Helyzetjel 1.
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Balogh Máté zeneszerző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés