bezár
 

irodalom

2021. 10. 08.
Ködlovagok tegnap és ma – a felhívás
A ködlovag-jelenség történeti, poétikai és biografikus vetületei a századfordulótól napjainkig
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ködlovagok tegnap és ma – a felhívás Az ME BTK Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete és Irodalomtudományi Doktori Iskolája, a Pro Scientia Hallgatói Öntevékeny Kör közreműködésével konferenciát szervez – tájékoztatták az eseményről a prae.hu művészeti portált.

ködlovag kifejezés egyszerre utal a századforduló magyar irodalmában fel-feltűnő zsánerfigurára és ugyanezen időszak olyan népszerű, bár a Nyugat-centrikus kánon szempontjából periférián lévő szerzőire, mint például Cholnoky Viktor, Szini Gyula, Krúdy Gyula, Lovik Károly, Gozsdu Elek, Ambrus Zoltán vagy Török Gyula. A „ködlovag-paradigma” máig érvényes vonatkoztatási pontot jelenthet a modernség irodalmának vizsgálatakor, ám az 1970-es években – különösen Hajnóczy Péter halálakor – felélesztett fogalom immár jelentős történeti távlatból ad lehetőséget a jelenség újraértelmezésére. Nemcsak a századforduló és az 1945 utáni magyar társadalom jellegzetes nemzedéki figuráiról beszélhetünk – hősöket és szerzőket egyaránt ideértve (Sziveri János, Petri György, Simon Balázs, Csengey Dénes, Rubin Szilárd), hanem a közelmúlt magyar nyelvű irodalmának gyakorta tragikus sorsú, deviáns szerzőiről, botrányhőseiről is (Hazai Attila, Málik Roland, Benda Balázs).

A konferencia a ködlovag-jelenséghez köthető témák és jelentés-összefüggések mozgósításra tesz kísérletet, ezért főként olyan, fogalomtörténeti szempontból is releváns előadásokat, témafelvetéseket vár, amelyek egy-egy szerző vagy szövegcsoport, esetleg egy nemzedék alaposabb elemzésével igyekeznek tematizálni, hogy milyen társadalomtörténeti, identitásbeli, alkotáslélektani és poétikai kérdéseket világít meg a ködlovag-jelenség kritikai vizsgálata. Illetve, hogy ezen összetevők milyen hangsúlyeltolódásait figyelhetjük meg a századforduló óta.

A konferencia lehetséges témái

- az Osztrák-Magyar Monarchia irodalmi emlékezete

- „kismesterek” a századforduló magyar irodalmában

- tragikus sorsú, perifériára szorult szerzők és hősök

- nemzedéki élmények és narratívák a 19–21. században

- dekadencia és deviancia, az irodalom mint válságjelenség

- irodalom és társművészetek a modernségben és a posztmodernben

- töredékes életművek, a kanonikus szövegek identitásképző ereje

- marginális vagy marginalizált hagyományok, életművek

A szervezők a témában 15-20 perces előadásokat várnak, doktori fokozattal még nem rendelkező (osztatlan, mester- vagy PhD-képzésben részt vevő) fiatal kutatóktól. A konferencián elhangzott előadásokból lektorált tanulmánykötet készül.

Jelentkezési határidő: 2021. november 26. (péntek)

Absztraktok leadása (legfeljebb 1500 karakter): kodlovag2022@gmail.com

Gulácsy Lajos: Az ópiumszívó álma

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés