bezár
 

színház

2021. 10. 12.
Ionesco Macbettje a kolozsvári magyar színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ionesco Macbettje a kolozsvári magyar színházban Silviu Purcărete rendezésében mutatja be Eugene Ionesco Macbett című drámáját a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Az előadást meghirdető hétfői sajtótájékoztatón Silviu Purcărete elmondta: Ionesco Macbettje abban különbözik Shakespeare Macbethjétől, hogy azokra az évszázadokra is reflektál, amelyek Shakespeare kora óta elteltek. Szerinte Shakespeare még nem engedhette meg magának, hogy megállapítsa: mindenki, aki hatalmat kap, korrupttá és gyilkossá válik. A hatalmasok bukása a korrupció következménye, ezért elkerülhetetlen - vélte a rendező.

Szkéné színház

Purcărete szerint nem helyes, hogy Ionescót abszurd szerzőként skatulyázzák be. Az abszurd színháznak tulajdonképpen a káosz színházának kellene lennie, Ionesco műve pedig egyáltalán nem az, a Macbett tele van poézissel, korszerű módon kombinálja a tragédiát a humorral - mondta a rendező.

Visky András, az előadás dramaturgja arról beszélt, hogy a magyar színházi tradíció nem integrálja szervesen az abszurdot. A fordítás révén sok abszurd mű komédiává válik, pedig nem az. Egy 1958-as londoni színházi vitából idézte Eugene Ionescót, aki azt mondta, hogy nemcsak a társadalmi valóságot, hanem a kozmikus valóságot is be akarja mutatni drámáiban.

A Macbettet játszó Bogdán Zsolt kiemelte, hogy Silviu Purcărete molekuláira bontja a színpadi jelenlétet, figyelme minden részletre kiterjed.

Helmut Stürmer díszlettervező szerint a Macbett tulajdonképpen a shakespeare-i világ egy poetikus kabaréba öltöztetve. Mint rámutatott, Ionesco megköveteli a szimmetrikus színpadképet, Silviu Purcărete pedig nagyon pontosan megkomponálta a szereplők színpadi mozgását. A díszletnek ezekhez a követelményekhez kellett illeszkednie.

Elmondta, hogy amikor müncheni műhelyében a díszlet makettjét elkészíti, a megrendelő színház fénytechnikájának ismeretében a fényeket is beállítja.

A kolozsvári Macbett jelmezeit Lia Manţoc tervezte, zenéjét Vasile Şirli szerezte.

A nagytermi előadás bemutatóját szerdán tartják.

Négyzetes kép forrása: https://www.facebook.com/Teatrul.Maghiar.de.Stat.Cluj

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Dömötör András rendezővel, aki legtöbbször német nyelvterületen dolgozik, ahol inspirálja a kulturális pezsgés, a támogató közeg.
színház

Utasok színház és élet mezsgyéjén Utasok színház és élet mezsgyéjén
A Káli holtak a Katona Kamrában
színház

Sötét bohózat egy lehetséges jövőről Sötét bohózat egy lehetséges jövőről
Pintér Béla és a Vérvörös Törtfehér Méregzöld

Más művészeti ágakról

irodalom

Operálj nyucává végleg! Operálj nyucává végleg!
A Margó Fesztivál Világirodalmi színpadán mutatták be Csepregi János, Dániel András és Kollár Árpád új könyvét, a Nyuca bestiáriumot (Scolar Kiadó, 2021)
irodalom

Szabad-e írás közben sírni? Szabad-e írás közben sírni?
Az idei Margón mutatták be Kalapos Éva Veronika Ezek voltak az apák című regényét (Athenaeum Kiadó, 2021)
irodalom

Elforduló objektívek Elforduló objektívek
Tóth Krisztina Bálnadal című kötetének bemutatója
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Igény az újra Igény az újra
Interjú Dömötör András rendezővel, aki legtöbbször német nyelvterületen dolgozik, ahol inspirálja a kulturális pezsgés, a támogató közeg.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés