bezár
 

építészet

2021. 10. 22.
November 8-án tartják Marosi Miklós temetését
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November 8-án tartják Marosi Miklós temetését November 8-án, hétfőn 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Marosi Miklós építésztől – tájékoztatta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) csütörtökön az MTI-t.

Életéért november 11-én, csütörtökön 18 órakor mondanak szentmisét a Budavári Nagyboldogasszony-templomban.

Marosi Miklós Széchenyi-, Ybl-, Pro Architectura- és Prima-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke életének 79. évében október 8-án hunyt el.

Az MMA néhai alelnökét a Magyar Művészeti Akadémia mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Közti Zrt. is saját halottjának tekinti.

Az építész életművében a legváltozatosabb műfajok megtalálhatók, de túlnyomórészt középületeket, köztük kórházakat, szállodákat tervezett.

Marosi Miklós 1942. december 16-án született Miskolcon. Felsőfokú tanulmányait 1960 és 1965 közt végezte az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen (mai Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem). 1963 és 1965 között a Műegyetemi Hallgatói Tervező Irodában, 1965-tól 1971-ig a Postai Tervező Intézetnél (POTI), majd 1970-től a Középülettervező Intézetnél (KÖZTI Zrt.) dolgozott tervezőként, később műteremvezetői, építész osztályvezetői, stúdióvezetői, vállalati főépítészi beosztásban.

A rendszerváltás után, 1996-ban lett az immár magánirodaként működő KÖZTI Igazgatótanácsának elnöke. 2007-től az MMA társadalmi szervezet tagja, 2011-től az MMA rendes tagja, 2017-től az MMA alelnöke volt.

A tervezés mellett 1975-től vállalt szerepet az építészetoktatásban, később tervtanácsokban, a Magyar Építész Kamara bizottságainak munkájában, a Magyar Építőművészet folyóirat szerkesztőbizottságában, a Magyar Művészeti Akadémia elnöki testületében és különböző szakmai csoportokban.

Mesterei között a legjelentősebbek Hofer Miklós, Jánossy György és Zalaváry Lajos voltak. Marosi Miklós nevéhez fűződik számos magyarországi kórházépület, városi szállodák, műemléki rekonstrukciók, irodaházak – köztük a Wienerberger téglaipari vállalat budapesti székháza (1998), illetve a KÖZTI 1993-ban elkészült saját irodaépülete – de ő tervezte a Kodály Múzeumot (1988) és az Újbuda Bevásárlóközpontot (1998) is.

A Széchenyi-díjas építész az utóbbi években a volt BM-kórház területén felépülő Magyar Építészeti Múzeum megvalósításán dolgozott.

Marosi Miklós élete során számos elismerésben részesült. 1980-ban megkapta a Munka Érdemrend ezüst fokozatát, 1981-ben Ybl Miklós-díjat, 1995-ben a Munka Érdemrend arany fokozatát kapta. 2005-ben Prima díjat, 2013-ban Széchenyi-díjat kapott. 2017-ben, 75. születésnapja alkalmából a Magyar Művészeti Akadémián köszöntötték akadémikustársai.

A négyzetes kép forrása: MMA

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés