bezár
 

art&design

2021. 11. 04.
Digitális perspektívák – könyvbemutató az ISBN könyv+galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Digitális perspektívák – könyvbemutató az ISBN könyv+galériában Seres Szilvia „Digitális perspektívák” című kötete művészekkel és szakemberekkel készített interjúkon keresztül vizsgálja a digitális forradalom hazai kulturális és művészeti vonatkozásait. A könyvet november 10-én mutatják be az ISBN könyv+galériában.

Az interjúkötet kutatásának a fókuszában leegyszerűsítve a számítógép és a számítógépes telekommunikáció áll, azaz annak a vizsgálata, hogyan hatott az internet a magyar művészeti és kulturális életre, avagy hogyan is kezdődött el a számítógép és a digitális vizuális kultúra korszaka a magyar képzőművészetben. Az újfajta, egységes reprezentációt megteremtő bináris kód alapú forma univerzális és helytől független alkalmazását a világháló, míg az új lehetőségek megszületését az ember és a számítógép közötti kommunikációs folyamat és a technológia folyamatos fejlődése és változása tette lehetővé. A számítógép szintetizálta a különböző korábbi analóg médiumok tartalmait, kiegészítve azokat új lehetőségekkel.

A könyvben 2014-től 2021-ig készített beszélgetések mutatják be a 90-es évektől napjainkig zajló kreatív folyamatokat, és a hazai digitális kultúra megszületését.

A beszélgetőtársak között van művészettörténész, formatervező, építész, animációs szakember, maszkmester, kreatív technológus, újmédia-művész, kommunikációs szakember. Bár különböző területeken alkotnak, egy közös bennük: mindannyiuk életében egyre meghatározóbb módon van jelen a technológia, mindannyian a digitális tartalomban rejlő lehetőségek kiaknázásával, a mű és a felhasználó/néző közötti interakció létrehozásával foglalkoznak, és közülük egyre többen dolgoznak ma már a kreatív ipar területén.

A könyv interjúalanyai: Barabási Albert-László (fizikus, hálózatkutató), Baróthy Anna (hybrid designer, a S39 Hybrid Design Manufacture alapítója és műterem vezetője), Előd Ágnes (szobrászművész), Gálik Gyöngyi (innováció design mérnök), Juhász András (videóművész), Kangyal András (interakció tervező), Klingl Béla (animációs rendező, a KGB Stúdió alapító vezetője), Lipóczki Ákos (designer), Marinov Gábor (a Limes Superior vezetője, a Puppetworks Animációs Stúdió Technológiai vezetője), Nagy Ágoston (média designer), Nemes Attila (művészettörténész, kurátor), Papp Gábor (kreatív technológus), Peternák Miklós (művészettörténész, a C3 Kulturális és Kommunikációs Alapítvány vezetője), Pohárnok Iván (maszkmester, a Filmefex vezetője, a Studio 4 egyik alapítója), Somlai-Fischer Ádám (építész, médiaművész, a Prezi társalapítója), Szakál Tamás (média designer), Szegedy-Maszák Zoltán (képzőművész), Szentgyörgyi Tibor (CEO, Vision Communications Ltd), Várnagy Tibor (képzőművész, a Liget Galéria alapító vezetője), Waliczky Tamás (animációs és újmédia-művész).

A könyv előszavát Hornyik Sándor írta. Kiadó: Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet. A kötet az Együtt a Művészetért Egyesület közreműködésével jött létre.

A négyzetes kép forrása: Együtt a Művészetért Egyesület

Seres Szilvia: Digitális perspektívák – könyvbemutató
Az esemény november 10-én, 17:30-kor kezdődik az ISBN könyv+galériában. További információk a szerző oldalán és a Facebookon.
Helyszín: ISBN könyv+galéria • 1084 Budapest, Víg u. 2.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés