bezár
 

art&design

2021. 11. 25.
Batykó Róbert Zoompark kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Batykó Róbert Zoompark kiállítása Batykó Róbert festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Zoompark címmel pénteken, a Paksi Képtárban. A február 27-ig látható tárlat, a művésznek az elmúlt tizenöt évben készült képeiből válogat. A budapesti acb Galériával közös kiállításon több mint 50 képpel találkozhat majd a közönség.

Az alkotások között szerepel több tárgyportré, a 2009-es Lapdöngölő, a 2010-es Serendipity című akril-olaj kép, a 2011-ben született olajfestmény, a Kakukktojás, 2017-ből a számítógép-képernyőképeket feldolgozó sorozatból a Fatal Error, 2019-ből a szintén grafikai gyökerű Scream című kép, és több 2020-ban, 2021-ben készült alkotás is.

A Paksi Képtár a kiállítás ajánlójában azt írta, hogy Batykó a tárgyportré műfaját fogalmazza újra képeivel, amelyek a fotórealista és az absztrakt szemlélet egyedi elegyét képezik. A művész az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy a tematikában és technikában elkülöníthető képsorozataiban közös, hogy mindegyiket ugyanaz a motiváció hajtja: periférikus látványokat, jelenséget vizsgál. "Mindig foglalkoztatott a felismerhető, felismerhetetlen, az absztrakt figuratív területek határvonala".

Képeinek egy része 2016-tól a festőgépnek nevezett eszközzel készül, amely egy prés és egy festőkés ötvözete. "A vászonra felfestett kép festékrétegét a penge lekaparja, amelyre feltorlódik egy festékhurka, a lekapart kép összetolt, torzított mása, majd a penge az üres vásznon maga előtt tolva azt létrehozza az eredeti kép szellemképét" - mondta az eljárásról. Ezzel a technikával készült például a kiállításon is látható, az oktató képsorozatokat, videókat feldolgozó Tutorials című mű.

"Ezzel a technikával egy hibrid művészidentitás jön létre: én felfestem az eredeti képet, és ezt az autonóm festői gesztust kiutalom egy eszköznek. Megcserélődnek a szerepek, a gép fest expresszív módon, én pedig egy kicsit gépiesen" – mondta.

Beszélt arról is, hogy bár műveiben tartózkodik a direkt utalásoktól, az év elején készült képeinek feliratai reflektálnak a járványhelyzetre. A 2020-as, a CNN logóját tartalmazó 3 letters-t a Black Lives Matter-tüntetéssorozat inspirálta. Az ugyanabban az évben készült Hocus Potus című kép - akaratlanul - egy Donald Trump portré lett, amely kísértetiesen hasonlít a volt amerikai elnök profilképeire - tette hozzá.

Batykó Róbert 2005-ben szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Festészete elismeréseként, 2007-ben megkapta a Strabag-díj alkotói támogatását, 2008 és 2011 között a Derkovits Gyula-ösztöndíjat, 2010-ben jelölték az Aviva Művészeti Díjra, 2011-ben megnyerte a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat.

Hosszabb ideig élt és dolgozott Hollandiában. 2007 óta művei megjelentek az acb Galéria mellett többek között a Ludwig Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában és a debreceni Modemben, műveit New Yorkban és Miamiban is kiállították.

A négyzetes kép forrása: www.robertbatyko.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is
Háttérinterjú Szántó András szerzővel és kulturális stratégiai szaktanácsadóval karrierútjáról, a globális művészeti színtérről és a CEE régió nemzetközi láthatóságáról
art&design

Reflektált emlékezet Reflektált emlékezet
DENIGOVA – Remind me what it means to feel alive című kiállításáról
art&design

Agyagba szőtt víziók Agyagba szőtt víziók
Rozsda Endre Vallaurisban készített kerámiái és azok hatása az életműben
art&design

Vendégként a Leopold Bloom díjátadón: de milyen is az 5 döntős kiállítása? Vendégként a Leopold Bloom díjátadón: de milyen is az 5 döntős kiállítása?
Szabó Eszter kapta a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat

Más művészeti ágakról

Anders Thomas Jensen: Az igazság bajnokai
irodalom

Troliszellem Troliszellem
Helyzetjel
irodalom

A Szép hűtlenek alkonya A Szép hűtlenek alkonya
Nádasdy Ádám: A csökkenő költőiség. Tanulmányok, beszélgetések Shakespeare és Dante fordításáról, Magvető Kiadó, Budapest, 2021.
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Beischer-Matyó Tamás válaszol


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés