bezár
 

art&design

2021. 11. 25.
Gilot100 kiállítás a Várfok Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gilot100 kiállítás a Várfok Galériában Kiállítással tiszteleg Francoise Gilot előtt a francia festő századik születésnapján a budapesti Várfok Galéria szombattól. A Gilot100 kiállításra belépőket Robert Capa Francoise Gilot-ról és Pablo Picassóról készített emblematikus fotója fogadja, majd a tárlat visszatekint egészen az 1930-as évekig, a festőnő fiatalkorába. A retrospektív jellegű tárlatot egy Francoise Gilot és Rozsda Endre barátságát megidéző kiállítás egészíti ki, a Várfok Project Roomban.

A Várfok Galéria 2000 óta képviseli a közép-európai régióban Francoise Gilot-t - emlékeztetett a kettős kiállítás csütörtöki sajtóbemutatóján Kovács Krisztina, a galéria művészeti vezetője, hozzátéve: a budapesti centenáriumi tárlatra Gilot New York-i műterméből is érkeztek képek, csakúgy, mint számos magángyűjtőtől.

Szombaton így egy valóban retrospektív jellegű, az életpályáról teljes képet adó tárlat nyílik a nagyközönség előtt a Várfok utcában - hangsúlyozta a művészettörténész. Kovács Krisztina felidézte: Francoise Gilot-ra sokáig csupán "Picasso múzsájaként" tekintettek, de munkái mára bekerültek a világ legnagyobb múzeumaiba, a Sotheby's egyik idei aukcióján pedig már 1 millió eurónál is magasabb áron kelt el egy festménye.

Francois Gilot kapcsolata tíz évig tartott Picassóval, ez idő alatt a Rozsda Endre után több neves mesterrel, például Georges Braque-kal és Henri Matisse-szal is megismerkedő, fiatal művész igyekezett megtartani saját hangját - mondta el Kovács Krisztina, kiemelve ebből a korszakból Gilot itt látható egyik korai litográfiáját.

Mint hozzáfűzte, 1953-tól Francoise Gilot lett "az egyetlen nő, aki elhagyta Picassót", ami a következő évtizedben erősen rányomta a bélyegét életére és pályafutására is, Picasso ugyanis igyekezett teljesen ellehetetleníteni egykori szerelme érvényesülését.

A hatvanas évekre Gilot egyre inkább elengedte a szigorú vonalvezetést, formái lágyultak, líraibbá váltak. Ekkor készült egyik legnagyobb szabású műcsoportja, a Labirintus-sorozat is, amelyben az őt ért traumákat is igyekezett feldolgozni. Idővel egyre fontosabbak lettek a színek is, Keleti város I-II. című képei Matisse színkezelésének hatását mutatják, ám közben a fekete és a fehér erős kontrasztjára építő tusrajzokat is alkotott az ekkora az Egyesült Államokba költöző festő.

Ázsiai utazásai inspirálták Francoise Gilot nyolcvanas években készített, keret nélküli, "lebegő festményeit", a 2000-es éveket pedig több csendélet és a Bolygó-sorozat néhány darabja reprezentálja a Várfok Galéria kiállításán.

Az utca szemközti oldalán található Várfok Project Room tárlata Francoise Gilot és Rozsda Endre barátságát idézi meg. Kovács Krisztina elmondása szerint Gilot 18 évesen találkozott először Rozsda munkáival, majd rövidesen személyesen is megismerkedett a rá nagy hatást gyakorló magyar festővel. Személyes találkozásukból mély barátság született, Francoise Gilot sokat tanult Rozsda Endrétől, akinek számára ő is inspirációt jelentett - emlékeztetett Kovács Krisztina.

A 2022. január 15-ig látogatható kiállításban két filmet is vetítenek Gilot-ról, de a Várfok Galéria tevei szerint 2022 januárjában a Francia Intézetben Annie Maillis friss, Pablo Picasso és Francoise Gilot című dokumentumfilmjét is bemutatják majd.

A négyzetes kép forrása: www.varfok-galeria.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Posztszocialista épületrombolás vagy „szoc-reál” fenntarthatóság? Posztszocialista épületrombolás vagy „szoc-reál” fenntarthatóság?
Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
art&design

Azt akartam, hogy a képeimet ugyanúgy megértsék Nyíregyházán, mint New Yorkban Azt akartam, hogy a képeimet ugyanúgy megértsék Nyíregyházán, mint New Yorkban
Interjú Keresztesi Botonddal virtuális valóságról, globalizálódásról és fenntartható sikerről
art&design

Fókuszban a közép-kelet-európai régiók Fókuszban a közép-kelet-európai régiók
Beszámoló a KAJET Journal új lapszámát bemutató estéről az ISBN könyv+galériában
art&design

A fürdő nem hazudik A fürdő nem hazudik
Bathroom – Sibitka Anna önálló kiállítása a Három Holló Galériájában

Más művészeti ágakról

Vaktérkép
Vaktérkép
irodalom

A mellékszálakra koncentráltam A mellékszálakra koncentráltam
Interjú Nagy Márta Júliával
Lully–Molière: A kénytelen házasság


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés