bezár
 

irodalom

2021. 12. 29.
Emlékház lesz Herczeg Ferenc egykori badacsonytördemici birtokán
A kiállítás várhatóan 2024 első felében nyílik meg
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékház lesz Herczeg Ferenc egykori badacsonytördemici birtokán Emlékház lesz Herczeg Ferenc egykori badacsonytördemici birtokán. A tervezett kiállítás az író olyan kevésbé ismert oldalait is bemutatja, mint borászi ambíciói, valamint a Balaton természeti örökségének megőrzéséhez, a természetvédelemhez és az állatvédelemhez fűződő aktív, közéleti szerepvállalása – tudatta a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán az MTI-vel.

A kormány döntése nyomán a Petőfi Kulturális Ügynökség állami támogatással megvásárolta az egykori birtokon álló két épületet. A területen található épületek felújítását követően a PIM szakmai tervei alapján olyan kiállítás készül, amely méltó emléket állít Herczeg Ferenc nagyformátumú egyéniségének, tükrözi korabeli népszerűségét és felidézi a birtokon eltöltött évek hangulatát és jeles vendégeinek alakját – olvasható a közleményben.

Mint írják, Herczeg Ferenc 1926 őszén egy mintegy két hold területű szőlőt és egy vincellérházat vásárolt a Badacsony délnyugati lankáján, a Szent Ignác-kápolnával szemben, a mai Badacsonytördemicen. Még ugyanazon a nyáron megbízást adott Mayer Ferenc építőművésznek egy népi stílusú, új nyaraló megtervezésére. A kibővített és felújított épületegyüttes egy stilizált parasztgazdaság képét idézte.

Herczeg Ferenc 1946-ig rendszeresen itt töltötte nyarait. Ennek köszönhetően felélénkült a település kulturális élete: számtalan író, színész, tudós és vezető politikus megfordult nyaralójában. Az író szívén viselte a település és a Badacsony sorsát, részt vett a helyi közügyekben. Ez a gazdag hagyomány alapozza meg egy Herczeg Ferenc emlékezetét felidéző irodalmi emlékhely kialakítását, amelyet a kormány két határozata is megerősített.

A tájékoztatás szerint az épületekben épségben fennmaradtak az egykori berendezési tárgyak, amelyeket a Petőfi Irodalmi Múzeum megvásárolt, és megkezdte a szükséges műtárgyvédelmi és restaurálási feladatokat, hogy a tárgyak méltón, megújulva kerülhessenek vissza a majdani emlékházba. Az épületek és a műtárgyak megvásárlásához szükséges támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította. Az emlékház várhatóan 2024 első felében nyílik meg a látogatók előtt Badacsonytördemicen – áll az összegzésben.

A négyzetes kép forrása: Zempléni Múzeum, hungaricana.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Moskát Anita: A hazugság tézisei, Gabo, Budapest, 2022
Helyzetjel
irodalom

Urbán Bálint: Obscuro, FISZ, Budapest, 2020
Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Adalékok Harnoncourt Máté-passiójához
Interjú az idei Év Gyerekkönyve Díj egyik HUBBY különdíjasával, Pacskovszky Zsolttal
gyerek

MINTÁZATOK – Na de mihez kezdjünk velük?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés