bezár
 

irodalom

2022. 01. 11.
Beszélgetés Grecsó Krisztiánnal
Gimis történetek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Beszélgetés Grecsó Krisztiánnal Grecsó Krisztiánnal kerül sor beszélgetésre az idén 60 éves péceli Ráday Pál Gimnáziumban január 13-án, csütörtökön 13 órától – tudatta Murányi Sándor Olivér író a prae.hu művészeti portállal.

Grecsó Krisztián 1976-ban született Szegváron. A csongrádi Batsányi János Gimnáziumban érettségizett. A békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskolán végzett mint tanító, de sohasem tanított. A József Attila Tudományegyetem magyar szakát 2001-ben fejezte be. Öt évig élt Békéscsabán, a Bárka folyóirat szerkesztője volt. Jelenleg Újlipótvárosban él, az Élet és Irodalom munkatársa. Volt a Nők Lapja vezető szerkesztője és a Szépírók Társaságának alelnöke, 2009-től vezeti az Élet és Irodalom próza és esszé rovatát. Isten hozott című regénye (Magvető, 2004) 2007-ben németül, 2008-ban csehül, 2009-ben szlovénül és 2013-ban törökül is megjelent. 2005-ben a Magvető gondozta a Pletykaanyu című novelláskötet második kiadását (2001-ben ezzel a kötettel robbant be Grecsó a kortárs prózába). 2008-ban jelent meg Tánciskola című regénye, ami azóta csehül is olvasható. Drámáját, a Cigányokat (2010) Máté Gábor rendezésében játszotta a budapesti Katona József Színház. A Mellettem elférsz című regénye túl van a tizedik kiadáson, a belőle készült színdarabot pedig a bécsi Theater Brett mutatta be 2014 tavaszán. Megyek utánad című kötetét a Jelmezbál követte, ezt követően Harminc év napsütés, Vera, Magamról többet, Belefér egy pici szívbe, Ami elhasadt, Valami népi című könyvei jelentek meg. Számos rangos szakmai díjat tudhat magáénak, köztük az AEGON Művészeti Díjat.

A szerző beszélgetőtársa Murányi Sándor Olivér író. A rendezvény házigazdája Kóródi Mária intézményegység-vezető, támogatói a Szépírók Társasága és a Ráday Pál Gimnázium. Mindenkit szeretettel várnak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Idegen hangzású nevek és préselt vadvirágok Idegen hangzású nevek és préselt vadvirágok
Kiss Dávid volt a Kötetlenül sorozat utolsó vendége idén
irodalom

Ki a német ma? Ki a német ma?
Ingo Schulze íróval a különböző mércékről, az irodalom szerepeiről és a történetmesélésről beszélgettünk
Informatórium – A tudomány tudománya című tudománynépszerűsítő programsorozat a Szegedi Tudományegyetemen
irodalom

Ismeri Ön az Édes Annát? Ismeri Ön az Édes Annát?
December 31-ig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeum Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című kiállítása

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhőz: Derecskei András válaszol
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Jógázó gyerekek, virágtündérek és klasszikus mesehősök Jógázó gyerekek, virágtündérek és klasszikus mesehősök
Interjú Láng Anna illusztrátorral
gyerek

Mindenkiből lehet hős Mindenkiből lehet hős
Kiss Noémi: A Bálna és a Srác. Pagony Kiadó, 2021


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés