bezár
 

építészet

2022. 03. 03.
Pénteken vesznek végső búcsút Nagy Bálint Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építésztől
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pénteken vesznek végső búcsút Nagy Bálint Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építésztől Pénteken vesznek végső búcsút Nagy Bálint Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építésztől, a Széchenyi Akadémia tagjától a Fiumei úti sírkertben, Budapesten.

A február 4-én, 73 éves korában elhunyt Nagy Bálint búcsúztatása pénteken 10 órakor lesz a Fiumei úti sírkert 11-es parcellájában.

Nagy Bálint 1949. május 24-én született Szegeden, 1976-ban az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola Építőipari Karán diplomázott. Ellenzéki tevékenysége miatt 1979 és 1987 között ácsként dolgozott, 1980-ban a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) alapító tagja, 1981 és 1984 között a Beszélő című szamizdat folyóirat alapító szerkesztője volt.

Az alkotó 1983-ban és 1984-ben a franciaországi Vence-ban, 1987 és 1990 között Amerikában dolgozott ösztöndíjasként, 1991-ben N&n névvel saját építészeti irodát alapított, 2001-ben létrehozta az N&n galériát. A FUGA Budapesti Építészeti Központ vezetője volt 2009-től. 

Mint az akadémia írja, Nagy Bálint építészeti stílusa sokrétű, tervrajzainak grafikus megoldása és színezése, a hegyes, erősen visszametszett formák, éles szögek alkalmazása és a tér folyamatos megtörése expresszív hatást kelt, épületei pedig eklektikus hatásúak. 

Legfontosabb magyarországi munkája a józsefvárosi Bárka Színház épülete volt. Képzőművészeti filmsorozatot is szerkesztett, jelentős szerepe volt a hazai és egyetemes építészeti kultúra szervezésében, az építészek közösséggé formálásában- áll a közleményben.

Kép forrása: Magyar Építőművészek Szövetsége

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
építészet

Kujlin, Kína, LLLAb építésziroda
építészet

Visszatekintés a Cristóbal Balenciaga Museoa történetére az épület megnyitásának 10. évfordulója alkalmából

Más művészeti ágakról

A közelmúlt román prózájából
Scruton zenei írásainak magyar fordításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés