bezár
 

zene

2022. 04. 19.
Elhunyt Radu Lupu zongoraművész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Radu Lupu zongoraművész Elhunyt 76 éves korában Radu Lupu nemzetközi hírű Grammy-díjas zongoraművész, aki 2019-ben vonult vissza a színpadról betegsége miatt - közölte hétfőn a román közszolgálati rádió klasszikus zenei adója.

A művész vasárnap hunyt el, Nagy-Britanniában és Svájcban élt. Nemzedéke egyik legjobb zongoristájaként tartották számon. 1945. november 30-án született a romániai Galacon, Florica Musicescu és Cella Delavrancea növendékeként tanult szülőhazájában, majd a moszkvai konzervatóriumba került ösztöndíjjal. Fiatalon első díjat nyert a világ három fontos nemzetközi zongoraversenyén, így 1966-ban a Van Cliburn, 1967-ben a George Enescu, 1969-ben pedig a Leeds-i megmérettetéseken diadalmaskodott. Radu Lupu Európa és az Egyesült Államok nagy zenekarainak rendszeresen meghívott szólistája volt. A Salzburgi Fesztiválon a Herbert von Karajan által vezényelt Berlini Filharmonikusokkal debütált, az Egyesült Államokban első koncertjeit a Daniel Barenboim által vezényelt Clevelandi Zenekarral, valamint a Carlo Maria Giulini által dirigált Chicagoi Szimfonikus Zenekarral adta.

Radu Lupu a német Decca lemezkiadónál készített felvételeket, 1995-ben Grammy-díjat nyert a Schubert-szonáták lemezéért, ugyanabban az évben az Edison-díjat is elhódította Robert Schumann Gyermekjelenetek című lemezével. A művész meglehetősen visszavonultan és diszkréten élt, kerülte az interjúkat, a közösségi médiában egyáltalán nem volt jelen.

A kép forrása: https://www.facebook.com/historyofmusic2016

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Vizin Viktóriával eltérő kulturális tapasztalatokról, a külföldre költözés fontos állomásairól
Fekete Zaj Fesztivál, 2022
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Nagy Ákos válaszol

Más művészeti ágakról

Foci, vers, próza, gyerekirodalom
Helikon lapszámbemutató
Tasi Katalin: Lányka, tükörben. Pagony Kiadó, 2022
irodalom

Balázs Imre József Éjszakák a zenben című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés