bezár
 

film

2022. 05. 20.
Megrendezésre kerül a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megrendezésre kerül a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Szegeden Május 24-én kezdődik az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító idei szegedi nemzetközi filmfesztivál, amely fődíját idén Grunwalsky Ferenc kapja.

Az immár hatodik alkalommal megszervezendő, május 24-28-ig tartó filmfesztivál idén is tartogat újdonságokat, a versenyprogram mellett tematikus vetítéseket is szerveznek. A névadó pályafutására emlékezve az egyik sorozat operatőri Oscart nyert filmekből ad válogatást, így a nyitó vetítésen látható az idén ötvenéves Kabaré.

A bűn optikája című sorozat a legjobb magyar krimiket játssza újra - melyhez egy kerekasztal-beszélgetés is kapcsolódik a bűnfilmek képi atmoszférájáról. Újra lehet nézni a műfaj honi etalonjának számító Dögkeselyűt, valamint A nyomozót és az Isteni műszakot. A harmadik széria Magyar panoráma címmel az elmúlt két év hazai filmterméséből mutatja be a legsikeresebbeket, többek között a Kilakoltatás, A legjobb dolgokon bőgni kell és a Külön falka című műveket.

A fesztivál központjául szolgáló Belvárosi Mozi műemlék épülete mellett szabadtéren is vetítenek filmeket, melyek közül a legkülönlegesebbnek Pálfi György Final cut - Hölgyeim és Uraim című montázsfilmje ígérkezik.

Vágvölgyi B. András közelmúltban megjelent Greed című regényének könyvbemutatójához kapcsolódva, levetítik a mű egyik ihlető forrását, Erich von Stroheim Greed (Gyilkos arany) című 1924-es alkotásának egyórásra rövidített vágott változatát is, melyet Darvas Kristóf kísér zongorajátékával.

A délelőtti workshopokon - a bűnügyi téma mellett - Grunwalsky Ferenc mesél munkájáról, és szerveznek egész napos konferenciát a kiterjesztett valóság technikai és érzéki sajátosságairól is. Az elismerést az eddig 73 filmet jegyző operatőrnek a fesztivál ünnepélyes díjkiosztóján, május 28-án adják át.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Mia Hansen-Løve: Bergman szigete
Richard Linklater: Apollo–10,5: Űrkorszaki gyerekkor

Más művészeti ágakról

A Kelet-Nyugati Alkotóműhely Felejtő című előadásáról
A Poszthumanizmus és... sorozat újabb eseménye
A CentriFuga utolsó koncertje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés