bezár
 

színház

2022. 05. 30.
Nyári mesterkurzusok a Freeszfén
A Freeszfe Egyesület változatos szakmai képzésekkel várja az érdeklődőket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Freeszfe Egyesület nyáron folytatja mesterkurzus sorozatát, amelynek célja, hogy a hosszú távú képzéseik mellett további fejlődési, tanulási lehetőséget nyújtsanak azoknak, akik szakmájuk új színeit ismernék meg, vagy egy rövid időre bepillantást szeretnének nyerni más-más művészeti területre is. Ezúttal a filmes képzések mellett többek között kortárs bábszínházról, színházi fotózásról is tanulhatnak a jelentkezők, ének- és beszédórákon, illetve kreatív írás, fizikaiszínház- és marketingkurzusokon vehetnek részt, emellett idén is meghirdetik Nyári Egyetemüket.

Augusztus 14. és 21. között  a Freeszfe Egyesület ismét megszervezi nyári egyetemét 18-25 év közötti fiataloknak, amely olyan kalandot jelent, ahol a résztvevők megtapasztalhatják azt, ami magyar színészek generációinak az egykori Főiskolát és az SZFE-t jelentette. Ahol szabadon kipróbálhatják magukat és a kipróbálásról szakmai és személyes visszajelzést kapnak. A Nyári Egyetem egy rettentően komolyan vett személyes és közösségi játék, melyben minden résztvevő főszereplő.

Szkéné színház

Freeszfe nyári E oktatói: Berecz Bea (szabad hangadás), Forgács Péter (színészmesterség), Faragó Zsuzsa (elmélet), Fullajtár Andrea (művészi beszéd), Hernádi Krisztina (szabad hangadás), Kovács Dániel (színészmesterség), Soós Attila (mozgás)

 

Szabad megszólalás I-II.

A beszéd és az ének általában úgy állnak egymással szemben, mint két teljesen külön világ. A közöttük tátongó szakadék áthidalhatatlannak tűnik. Vagy mégsem? Hiszen ugyanazokat a szerveinket használjuk az énekléshez, mint a beszédhez. Mindkét tevékenység hangzókból, szavakból és csengésből áll. Valódi éneklés kizárólag a közös alapból kiinduló technika – az ének és a beszéd kiegyensúlyozott együttműködésével jöhet létre. Ezt a kooperációt állítják a középpontba, ennek segítségével igyekeznek eljutni a görcsmentes, örömteli, szabad megszólalásig.

Szakmai továbbképzés ének- és beszédtanárok, logopédusok, pedagógusok számára.

A képzés erősen gyakorlati jellegű, de nem a hagyományos értelemben vett beszédtechnikai és énektréning. A két terület közös nevezőire építve adnak módszertani segítséget a résztvevőknek a hangképzés elé tornyosuló akadályok leküzdéséhez.

Ének- és beszédtréning színészek, énekesek, zeneművészeti egyetemek hallgatói, színész hallgatók számára

A kurzus nem a hagyományos értelemben vett beszédtechnikai és énektréning. A két terület közös nevezőire építve törekednek a hangképzés elé tornyosuló akadályokat leküzdeni, vagyis az összes olyan károsodást, amit a kihasználatlanság vagy a helytelen használat okozott szerveinkben

Szabad megszólalás oktatói: Hernádi Krisztina, Berecz Bea

Ősszel induló kurzusok oktatói: Gordon Eszter, Tasnádi István, Marton Frigyes, Pálfi Szabolcs, Horkay Barnabás, Kirké Kreatív ügynökség

 

Money Maus for Freeszfe

- figuraszínházi, akcióművészeti, tárgyanimációs nemzetközi workshop angol nyelven

Stefanie Oberhoff és Lázár Helga, valamint Csató Kata egyhetes workshopján a résztvevőknek lehetőségük nyílik megismerkedni a figuraszínház németországi eredetű, performatív-, bábszínházi- és posztdramatikus színházi hatásokat hordozó műfajával, mind elméleti, mind pedig gyakorlati téren. Bepillantást nyerhetnek egy politikai akcióművészeti performansz-sorozat, a “Money Maus for FreeSZFE” történetébe és működési praktikáiba, valamint létrehozhatják saját, helyspecifikus politikai akciójukat, amely a workshopot lezáró “Money Maus-Rave-Party” keretein belül kerül bemutatásra. A rave-party szervezése a workshop résztvevőinek közreműködésével történik, így a kurzus nem csupán közösségi alkotási folyamatként, hanem kommunikációs-, event-szervezési-, illetve video-, és fotódokumentációs tréningként is tekinthető. Valamint a workshopon résztvevők elsajátíthatják a tárgyanimációs gondolkodáson keresztül az absztrakt gondolkodás folyamatát az ötletcsírától, a tárgykiválasztáson keresztül a mozgatásig.

Stefanie Oberhoff stuttgarti figuraszínházi alkotó: díszlettervező, előadó, rendező, tanár, politikai-művészeti akciók szervezője. Alkotói érdeklődésének központjában az interkulturális koprodukciók és alkotói hálózatok létrehozása áll, rendszeresen működik közre kongói-, ausztrál- és európai művészekkel.

Lázár Helga Lipcsében él, rendez, tervez, játszik, tanít, mind Németországban, mind pedig Magyarországon. Alkotó munkájában leginkább a fizikai színház és a figuraszínház találkozási lehetőségei érdeklik, doktori dolgozatában a figuraszínház elméleti hátterét kutatja.

Csató Kata Lengyelországban végzett bábszínész, bábrendező. 2010 óta magyar és nemzetközi egyetemeken bábmesterség (rendezés, színészet) oktat, Magyarországon és több nemzetközi bábszínházban folyamatosan rendez és játszik.

A kurzusokra jelentkezni a https://www.freeszfe.hu/workshopok/ oldalon lehet.

Képek forrása: Nagy Csongol Boldizsár

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Üvegcipő a Vígszínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés