bezár
 

art&design

2022. 06. 21.
Tayler Patrick: Még egy sor medve… című kiállításának megnyitója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tayler Patrick: Még egy sor medve… című kiállításának megnyitója Június 25-én 15 órakor nyílik Tayler Patrick Még egy sor medve… című egyéni kiállítása, mely a Múzeumok Éjszakája országos programsorozat 2022-es központi helyszínének – Szolnok és környező településeinek – nyitóprogramja is egyben. A kiállítást Pataki Gábor művészettörténész nyitja meg, a kiállítás kurátora Képiró Ágnes.

A kiállítás – meglehetősen harsány tematikája ellenére – a hagyományos festészeti eszköztár lehetőségeit vizsgálja, azt helyezi kortárs kontextusba. A Dolce-sorozat művei reflektálnak a történeti festészet egyes toposzaira, miközben a kortárs fogyasztói lét játékos kritikáját is nyújtják a látogatóknak. A kiállításon szereplő csendéletek akkurátusan kivitelezett olaj-vászon képek, melyek inspirációs bázisát a szemlélődés, a figyelem változatos minőségeinek megragadása jelenti, így összeköthetőek azzal a festészeti hagyománnyal is, mely jeles szolnoki festők életművében is központi szálként emelkedik ki (például Perlmutter Izsák, Jávor Pál és Fényes Adolf csendéletfestményeiben).

A képek fontos vetülete, hogy látvány alapján készülnek, így azt a kérdést is feszegetik, hogy milyen szerepet tölthet be az emberi tekintet „puhasága” és „humánuma” a technikai képalkotás legújabb paradigmaváltásait követően. Az egyre gyorsuló képprodukciós mechanizmusok tükrében, valamint a kidolgozottság fokozásának belső vágya miatt, Tayler képei meglehetősen lassan keletkeznek, és így egy alternatív időérzékelés lehetőségét is megteremtik. Kiterjedt időbeliségüket áthatja a nosztalgia érzete is, mely a gyermekkor irányába fordítja figyelmünket és azt az értelmes létezés alternatív birodalmaként vetíti elénk. A művek nem rendelkeznek közvetlenül leolvasható narratívával, játékosságuk abban is áll, hogy számos interpretációt lehetővé tesznek. E jelentésrétegek minden esetben a személy belső tapasztalataira támaszkodnak, így a kiállítás által a művész részvételre szólítja fel a nézőt, aki a leghitelesebben saját élményeivel és emlékeivel közelítheti meg a kiállításon felvonultatott műveket.

Tayler Patrick: Ki fél a halványrózsaszíntől, a cuki mackóktól és a mignonoktól?, 2021, olaj, vászon, 120 × 145 cm Fotó a művész jóvoltábólTayler Patrick: Ki fél a halványrózsaszíntől, a cuki mackóktól és a mignonoktól?, 2021, olaj, vászon, 120 × 145 cm. Fotó a művész jóvoltából

A kiállításhoz készült egy, a tárlat címével azonos című kétnyelvű katalógus, mely a művész eddigi pályáját összegzi. A katalógus a Kortárs Szolnok című kiadványsorozat második köteteként kerül publikálásra. Míg a Damjanich János Múzeum időszaki kiállítótermében a Dolce-sorozat 2018-2022 között készült festményeiből egy 15 művet tartalmazó, reprezentatív válogatás kerül bemutatásra, a katalógus átfogóbb képet nyújt a művész különböző sorozatairól. A katalógus bemutatójára július 4-én, 16 órakor kerül sor a Damjanich János Múzeumban.

 

Négyzetes kép: Tayler Patrick – Macskabuli, 2022, olaj, vászon, 120 × 145 cm. Fotó a művész jóvoltából
Még egy sor medve… 
Tayler Patrick kiállítása június 25-től augusztus 7-ig hétfő kivételével minden nap 9-17 óra között látogatható. A megnyitóesemény linkje itt található.
Helyszín: Damjanich János Múzeum • 5000 Szolnok, Kossuth tér 4.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés